Pokud patříte mezi nadšené příznivce kávy, jistě vám nemusíme vysvětlovat, že existují desítky nejrůznějších metod, s jejichž pomocí si můžete váš oblíbený nápoj připravit. Některé z nich jsou přitom poměrně náročné na čas i práci, kterou si s kávou musíte dát (například v minulém článku vzpomínaný vacuum pot), jiné jsou velmi jednoduché a zvládne je každý. A právě do druhé ze zmiňovaných metod patří i dripper, o kterém si povíme v tomto článku.
Co je to dripper?
Dripper patří k těm vůbec nejjednodušším vybavením na přípravu kávy, což je ostatně také důvod, proč jsme ho zmínili i v rámci našeho článku o jednoduché přípravě dobré kávy. Dripper sám o sobě představuje jakýsi trychtýř, který může být vyrobený buď z plastu, nebo z keramiky či skla a některé drippery jsou dokonce i nerezové. Do tohoto trychtýře se v rámci samotné přípravy kávy vloží filtr (zda je lepší papírový či látkový jsme řešili v samostatném článku) a následně se zalije vodou. Pokud patříte mezi skutečné fajnšmekry a na přípravě kávy si chcete dát záležet, určitě doporučujeme zvážit také pořízení speciální baristické konvice, které se někdy říká též konvice s husím krkem. Ta je pro pomalé nalévání vody a potažmo správnou extrakci velmi důležitá, ovšem dobrou kávu v dripperu připravíte i pomalým naléváním vody z klasické rychlovarné konvice. Při přípravě kávy v dripperu je pak nutné dbát na to, abyste dostatečně propláchli kávový filtr vodou, jinak to může negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.
Proč dripper používat?
Dripper má celou řadu zajímavých výhod. Primárním benefitem je to, že příprava kávy je s jeho pomocí velmi rychlá a až skončíte, stačí vyhodit jednorázový filtr s kávovou sedlinou a dripper opláchnout pod tekoucí vodou. Během pár minut tak máte připravenou skvělou kávu bez zbytečného špinavého nádobí. Když si vyberete například plastový dripper, můžete se navíc těšit na poměrně odolnou a lehkou konstrukci, takže si dripper můžete vzít třeba i do přírody nebo někam do zahraničí. Možnosti jsou zkrátka a dobře neomezené.
Jaký dripper vybrat?
Plastové drippery bývají obvykle o něco levnější než z ostatních materiálů, ale zároveň nebývají považovány za tak kvalitní. Teplotní izolace plastu je přeci jenom výrazně horší než u keramiky nebo například borosilikátového skla, takže káva nemusí mít úplně vhodnou extrakci a tedy ani chuť nemusí být úplně optimální. Na druhou stranu však plast představuje o něco lepšího parťáka někam do přírody. Mezi osvědčené značky, které drippery vyrábí, patří například Hario s jejím ikonickým modele V60, nebo modernější společnosti jako Timemore nebo například Origami, který zaujme svým netradičním designem. Pokud budete na dripper dávat pozor, může vám vydržet klidně dlouhé roky, a proto doporučujeme od začátku vybrat kvalitní produkt.
Nezapomeňte na správnou kávu
Pro přípravu kávy v dripperu bývá standardně doporučována středně mletá káva, která umožní vznik optimálního chuťového profilu. A ačkoliv je celý postup jednoduchý, vyžaduje pro začátek samozřejmě dobrou a čerstvě mletou kávu. Přesně takovou přitom nabízíme v rámci naší nabídky zrnkové arabiky, kde najdete desítky káv z celého světa. A pokud byste snad ani tam nenašli svého favorita, podívat se můžete rovněž do sekce Premium-Exklusiv, kde najdete řadu raritních a chuťově opravdu vynikajících káv.