Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Vacuum pot: Netradiční metoda přípravy

Zatímco pro někoho je příprava kávy naprosto rutinní činnost, nad kterou nijak zvlášť nepřemýšlí, pro někoho je to doslova rituál, na kterém si chce dát opravdu záležet. A pokud máte na přípravu kávy dostatek času a chcete si s ní vyhrát, určitě můžete vyzkoušet vacuum pot. Co je zač, jaké má (ne)výhody a jak se používá se dozvíte v rámci tohoto článku. 

Co to vlastně je? 

Když se řekne vacuum pot, mnoho lidí ani neví, co si pod tím představit. A když před ně pak postavíte dvě baňky, které vypadají jak z hodin chemie na základní škole, mohou být dost překvapeni. Ale přesně takový je vacuum pot – dvě skleněné baňky spojené skleněnou trubicí a filtrem, který odděluje kávovou sedlinu od výsledné filtrované kávy. Ačkoliv základní princip je do značné míry podobný jako třeba u dripperu, samotné provedení je o trochu složitější. A na to se podíváme hned v dalším odstavci. 

vacuum pot 1

Jak vacuum pot funguje? 

Jak jsme již zmínili dříve, základem vacuum potu jsou dvě skleněné baňky, přičemž spodní z nich by měla obsahovat horkou vodu. Jakmile se pod ni umístí kahan nebo jiný zdroj tepla, vzniklá vodní pára začne vytlačovat vodu pomocí skleněné trubice do horní baňky, kde dojde ke smíchání s kávou. Jakmile zdroj tepla odstraníte a baňky se začnou ochlazovat, vzniklý podtlak způsobí, že vylouhovaná káva začne stékat zpět do spodní baňky, ovšem díky papírovému či látkovému filtru bude vzniklá káva samozřejmě zbavena veškeré kávové sedliny. Spodní banku lze po úspěšném přefiltrování kávy vyjmout a přímo z ní pak rozlévat kávu do jednotlivých šálků ostatním nebo si postupně dolévat. Standardně vacuum poty bývají až na 3 šálky kávy, takže je ideální, když se máte o kávu s kým podělit. 

Pro koho je a pro koho není? 

Jak jste z předchozích odstavců asi stihli pochopit, příprava kávy ve vacuum potu může být poměrně zdlouhavá, a proto si troufáme tvrdit, že tato metoda je ideální spíše pro lidi, kteří si s kávou chtějí opravdu vyhrát, mají na ni dostatek času a jsou samozřejmě ochotní trávit také relativně dost času péčí o vybavení. Vacuum pot je samozřejmě obvykle skleněný, a proto musíte být při přípravě kávy i následné manipulaci s vybavením opravdu opatrní. Pořizovací cena je rovněž poměrně vysoká, protože i za běžný vacuum pot zaplatíte kolem dvou tisíc korun. Na druhou stranu však za odměnu dostanete perfektní kávu, která nabízí vyladěný chuťový profil. Pokud je to pro vás tedy dobrý způsob trávení volného času, určitě doporučujeme vacuum pot zvážit. Jestli hledáte spíše nějakou rychlejší možnost, možná budete preferovat spíše některou z možností uvedených v rámci našeho článku o alternativních metodách přípravy.  

vacuum pot 2

Do vacuum potu jedině dobrou kávu

Zároveň je třeba poznamenat, že když už se rozhodnete pro vacuum pot, určitě je na místě důkladně vybrat také kávu, protože ani sebelepší metoda přípravy kávy vám příliš nepomůže vylepšit mizernou kvalitu kávy. Pro inspiraci se proto můžete podívat například do naší sekce káv Premium-Exklusiv, kde nabízíme hned několik poměrně raritních káv, které mají unikátní chuťové profily a zároveň jsou dostupné jen ve velmi omezeném množství.