Sypané čaje z celého světa
- Anglické čaje TET / G Tea
- Luxusní čaje
- Ájurvédské Yogi sypané čaje
- Bílý čaj
- Bylinné čaje
- Bylinné směsi
- Assam Tea
- Cejlonské čaje
- Darjeeling Tea
- Černý čaj
- Černý létající čaj - letošní sklizeň
- Černý ochucený čaj
- Černý čaj bez kofeinu
- Čaj Puerh - čaj na hubnutí
- Čajové kazety
- Dárkové čaje
- Honeybush čaj
- Chai Latte - Marc Kay - BIO
- Kvetoucí čaj
- Ledový čaj - kvalita na dosah
- Lapacho, Catuaba, Vilcacora
- Marcela Košanová - Marč Tea
- Maté čaj
- Matcha čaj
- Mátový čaj
- Oolong čaj
- Ovocný čaj směs
- Rakytníkový čaj
- Rooibos čaj
- Svařené víno
- Zázvorový čaj
- Zdravá výživa
- Zelený čaj
- Zelený čaj bez kofeinu
- Zelený ochucený čaj
- Valentýnské čaje
- Vánoční čaje
- Velikonoční jarní čaje
- Ženšen pětilistý
- Žlutý čaj
Dnes je čaj (tea, tee nebo thé) nejrozšířenějším nápojem na světě hned po vodě. A není se co divit vzhledem k nepřebernému množství druhů, které se nabízí. Vybere si přitom každý. Ať už ten, kdo nemusí hořkou chuť kávy, a proto denní přísun kofeinu řeší za pomoci černého čaje, anebo ten, kdo nedá dopustit na blahodárné účinky zeleného čaje. Nemluvě o čím dál tím oblíbenějším zázvorovém čaji, který je málem vynášen do nebe pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky. A na výběr je toho ještě mnohem víc. Nuže, je libo čaj bílý s příznivými účinky na metabolismus, raritní čaj žlutý, pečený čaj s opravdovými kousky ovoce, kvetoucí čaj, který se kvůli jeho dekorativnímu vzhledu budete zdráhat vypít, stimulující maté, tradiční japonský čaj matcha tea, doslova napěchovaný antioxidanty či dvojici vitaminových bomb rooibos a honeybush? A co takhle vyzkoušet čaje s exotickými názvy lapacho, catuaba či vilcacora, kterému se mimo jiné připisují protirakovinné účinky?
Podle staré čínské legendy si čínský císař Chen-Nung roku 2737 př. n. l. vařil vodu a spadly mu do ní lístky čajovníku. Vznikl lahodný povzbuzující nápoj s názvem "čcha" neboli čaj. Dnes jej nabízíme jako sypaný čaj. Traduje se, že čaje z čajovníku znají lidé už nejméně 5000 let. Např. v Japonsku se čaj poprvé objevil v 8. století, v Evropě dokonce teprve na počátku 17. století s tím, že si ho tu dopřávala hlavně šlechta a bohatí obchodníci. Pravý rozmach nastává v 19. století, kdy dochází k masovému zakládání čajových plantáží po celém světě.