Šalvěj
Přestože na světě existuje přes 600 druhů šalvěje, Šalvěj lékařská (latinsky Salvia officinalis) je tou nejrozšířenější. Jedná se o vytrvalou léčivku dorůstající až 80 cm. Charakteristickým znakem je velmi intenzivní aroma a lehce nahořklá chuť, pro kterou si šalvěj oblíbila nejen česká gastronomie. Popularita šalvěje navíc velmi rychle roste - jednak pěstování není vůbec náročné, protože šalvěj může zůstat i v květináči a stačí jí jakékoliv slunné místo a jednak je její využití opravdu široké.
Latinský název: Salvia officinalis
Využití
Šalvěj je bylinou velmi univerzální, používá se z ní jak nať, tak i listy, je možné využít sušenou i čerstvou a užívá se zevně i vnitřně. Kromě klasického čaje je možné si odvarem ze šalvěje čistit pleť, protože šalvěj ji krásně zbaví mastnoty. Stejně tak si můžete i připravit lázeň kombinací odvaru s vřelou vodou ve vaně, což ocení primárně lidé s chronickými revmatickými bolestmi.
Jak ji používat?
Za ideální považujeme udělat si ze šalvěje nálev, na který je vhodné použít 2-3 lžičky sušených listů a zalít je vroucí vodou. Nejčastěji bývá doporučováno nálev louhovat alespoň 15 minut, nejdéle však několik hodin. Tento odvar je možné také kloktat, protože šalvěj může při pravidelném používání zabraňovat zápachu z úst. Své využití ale najde šalvěj i v kuchyni, skvěle se hodí k rybám a tučným masům, ale výborně dochutí i paštiky či nádivky. Můžete ji ale přidat téměř kamkoliv, výborná je mimo jiné i s pečeným sýrem či rajčatovými omáčkami.
Zajímavosti o šalvěji
● Jelikož šalvěj brání pocení, je možné přidat pár lístků třeba do bot a tím tvorbu potu omezit.
● Šalvěj není vhodná pro malé děti ani pro těhotné či kojící ženy, protože může omezovat tvorbu mléka. Problematická látka zvaná thujon ale z velké části vyprchá vařením.
● Šalvěj se kvůli své lehce trpké chuti dříve přidávala do nejrůznějších vín a vzhledem k dezinfekčním účinkům sloužil nálev také k umývání rukou.
● Podle lidových pověr by měla šťáva ze šalvěje činit ženy plodnými.
● Ze šalvěje je možné vytvořit vynikající aperitiv, který si zamilujete nejen vy, ale taky všichni vaši hosté. Stačí nechat macerovat šalvěj a skořici v červeném víně zhruba 10 dnů, poté dosladit medem podle chuti a výborný nápoj nejen do letních dnů je na světě.
Použité zdroje
[1] NEUGEBAUEROVÁ, Jarmila a Věra ŽĎÁRSKÁ. Léčivé rostliny pěstujeme - sbíráme - využíváme: kapesní průvodce zelenou medicínou. Praha: Arista Books, 2015. ISBN 978-80-87867-21-1.
[2] NARDO, Pierrette. Bylinky našich babiček. Brno: Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-2496-3.
[3] STAŇKOVÁ-KRÖHNOVÁ, Magdaléna. Bylinky pro děti a maminky: praktické použití léčivých rostlin pro rodiny s dětmi od jara do zimy. Praha: Grada Publishing, 2009-. ISBN 978-80-247-2312-9.
[4] KNAUEROVÁ, Marta a Jana DRNKOVÁ. Atlas bylin. Ilustroval Attila VÖRÖS. Brno: Edika, 2017. ISBN 978-80-266-1096-0.