Rakytník řešetlákový
Rakytník řešetlákový, latinským názvem hippophae rhamnoides, je opadavá dřevina, kterou většina lidí pozná podle charakteristických oranžových plodů sbíraných pro řadu léčivých účinků. Právě tyto peckovice mají elipsovitý tvar, jsou ostře oranžové a většinou disponují kyselou chutí, ačkoliv mohou být klidně i hořké nebo nasládlé.
Latinský název: Hippophae rhamnoides
Proč rakytník používat?
Rakytník se nejčastěji používá pro svůj vysoký obsah celé řady různých účinných látek. Mezi hojně obsažené mikronutrienty patří například vitamín C, kterého rakytník obsahuje násobně více než citrusové plody. Kromě něj se však můžete těšit i na spoustu vitamínů ze skupiny B, stejně jako na vitamíny A, E nebo třeba K. Je také zdrojem železa, různých kyselin a dalších látek, které na naše zdraví mohou mít potenciálně velmi dobrý dopad.
Jak rakytník používat?
Plod rakytníku má celou řadu různých využití. Nejčastěji se setkáte třeba s rakytníkovými sirupy, marmeládou nebo různými likéry. Vzhledem k tomuto použití je jasné, že se nejčastěji užívá vnitřně, ale setkat se můžete také s různými kosmetickými oleji, které mají primárně vnější použití. V takovém případě se rakytník vyznačuje blahodárnými účinky na pokožku a je vhodný na celou škálu typů pleti. Rakytník se rovněž velmi často používá do různých čajových směsí – schválně můžete vyzkoušet, jak skvěle chutná třeba v čaji Rakytník & Bílá čokoláda nebo Rakytník & Lesní ovoce.
Zajímavosti o rakytníku
- Rakytníkový olej používali v minulosti podle dostupných informací i ruští kosmonauti, aby je ochránil před zářením.
- Rakytník se někdy označuje jako citroník severu a obsahuje násobně více vitamínu C než citrusové plody.
- Rakytník pochází z území Ruska, ale hojně roste téměř všude od Skandinávského poloostrova až po území Španělska. V Polsku ho ale najdete poměrně zřídka a navíc je tam chráněný.