Morušovník
Morušovník je malý nenápadný strom, který se vůbec nejčastěji pěstuje jako potrava pro bource morušového, z jehož kukel se produkuje velmi ceněné hedvábí. To ale neznamená, že by neměl žádné využití. Právě naopak, tradiční medicína používá jak plody, tak samotné listy tohoto stromu již po desítky a stovky let. Nejznámější a nejrozšířenější zástupci jsou Morušovník bílý (Morus alba) a Morušovník černý (Morus nigra).
Využití
Je vlastně až s podivem, že i když tradiční čínská medicína využívá listů a plodů nesmírně dlouho, moderní věda jednotlivé účinné látky obsažené v moruších stále testuje. Poměrně zajímavý je třeba resveratrol, látka s potenciálními antioxidačními a antibakteriálními vlastnostmi. Při běžné konzumaci nebo pravidelném pití čaje ale jistě oceníte, že listy i plody jsou bohaté na celou řadu vitamínů, minerálních látek, glykosidů a organických kyselin.
Jak moruši používat?
Pokud se náhodou dostanete k čerstvým plodům, je samozřejmě možné je konzumovat a jsou velmi chutné. Lidové léčitelství pak dává přednost listům, které nabízí o něco širší spektrum účinných látek. Jejich největší využití je tak logicky na přípravu různých čajů. Můžete je využít buď samotné, nebo je přidat do různých směsí.
Zajímavosti o moruši
● Tradiční čínská medicína využívá morušových listů k lepší tonizaci krve, zabránění předčasnému šedivění vlasů a dokonce i pro celkovou duševní pohodu.
● Přestože větší množství vědeckých poznatků stále chybí, zatím to vypadá, že by některé ze složek moruše mohly být účinným pomocníkem třeba v boji s LDL cholesterolem.
Použité zdroje
[1] White Mulberry: Health Benefits, Uses, Side Effects, Dosage & Interactions. [online]. Dostupné z: https://www.rxlist.com/white_mulberry/supplements.htm
[2] White Mulberry Uses, Benefits & Dosage - Drugs.com Wolters Kluwer Health.
Dostupné z: https://www.drugs.com/npp/white-mulberry.html