Maceška
Violka vonná, latinským názvem Viola odorata, lidově taktéž někdy fialka či nesprávně maceška, je vytrvalá aromatická bylina dorůstající do výšky 15-20 cm. Kvete na pomezí března a dubna, kdy květy velmi příjemně voní a zároveň jsou zbarveny do charakteristické tmavě fialové barvy s fialovou ostruhou. Z chemického hlediska najdeme ve violce vonné především směs saponinů, slizu, voskových látek, violinu, kyseliny salicylové a mnoha dalších látek.
Využití
I když violka vonná se poměrně často pěstuje po boku violky zahradní coby okrasná rostlina, má i celé široké spektrum zdravotních benefitů. Kyselina salicylová, jedna z výrazných látek violky, je totiž běžnou součástí acylpyrinu a má protirevmatické účinky. Silice a sliz zase pomáhají vykašlávání, což v průběhu náročných zimních měsíců rozhodně oceníte.
Jak violku používat?
Již Hippokrates doporučoval violku na zklidnění krku. Nejklasičtější možností, jak violku využít, je připravit si ze lžíce sušených violek nálev a pít ho v rámci prevence i při nachlazení samotném. Kromě toho ale smícháním violek a měkké vody můžete vytvořit odvar, jež je možné použít buď jako zklidňující pleťovou vodu (ta je mimochodem vhodná i pro velmi citlivou pleť), nebo ji přímo vylít do vany a využít její potenciálně antirevmatické účinky.
Zajímavosti o violce
● Pokud na jaře sníte první violku, kterou uvidíte, ochrání vás před nemocemi.
● Velmi vzácně se vyskytují bílé violky, kterém chybí fialová barva. Podle lidových pověstí se jich dotkla Panna Marie svým pláštěm.
● V České republice violka sice není původní, ale coby okrasná rostlina se na našem území pěstovala již ve středověku.
● Kandované květy violek se hojně využívají i v cukrářství. Sušené i čerstvé violky lze používat do nejrůznějších salátů, polévek i omáček.
Použitá literatura
[1] NARDO, Pierrette. Bylinky našich babiček. Brno: Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-2496-3.
[2] NEUGEBAUEROVÁ, Jarmila a Věra ŽĎÁRSKÁ. Léčivé rostliny pěstujeme - sbíráme - využíváme: kapesní průvodce zelenou medicínou. Praha: Arista Books, 2015. ISBN 978-80-87867-21-1.