Maca

Maca peruánská, známá též pod označeními jako řeřicha peruánská nebo počeštěným názvem maka, je dvouletá rostlina rostoucí primárně ve vysokohorských oblastech peruánských And. Na chlad a vysokou nadmořskou výšku je natolik adaptovaná, že v teplejších oblastech roste pomaleji. Svým vzhledem zdánlivě připomíná malou řepu a dnes patří k velmi vyhledávaným bylinám především proto, že obsahuje obrovské množství pro člověka důležitých látek.

Latinský název: Lepidium meyenii

Jaké má maca peruánská využití?
Maca peruánská dnes patří k velmi vyhledávaným rostlinám, a to zejména pro svůj obsah celé řady vitamínů, minerálů, stopových prvků, saponinů, tříslovin a sterolů. Mnohé zdroje mluví o vlivu této macy peruánské na celkovou vitalitu, plodnost, sexualitu a dokonce i hormonální zdraví. I když pořádný boom zažívá dnes, podle archeologických nálezů se pěstovala už zhruba 1500 let před naším letopočtem.

Jak macu peruánskou používat?
Macu peruánskou nejčastěji seženete v prášku. Obecně bývá doporučováno používat jednu čajovou lžičku tohoto prášku a věřte tomu nebo ne, dá se toho s ní vymyslet opravdu hodně. Nám se osvědčilo třeba přidání zmiňované porce do různých ovocných džusů, domácích smoothie, musli s jogurtem nebo různých ovocných i zeleninových salátů. Chuťově není prášek nijak špatný, takže se nemusíte bát, že by chuť jídla nějak zásadně narušil.

Zajímavosti o mace peruánské

●     Maca je vzdáleně příbuzná třeba růžičkové kapustě nebo květáku.

●     Některé národy macu údajně používali i pro dobytek, aby zvýšili jeho plodnost.

●     Pokud macu seženete jako rostlinu, dá se využít vařená i pečená.

Kde mě najdete