Popis produktu
Příprava: jednu porci rooibosu (cca 15g), lehce vysypete do uzavíratelné láhve, přilijete 1 l vody a pak stačí jen protřepat. Na zahřátí je nejlepší zalít rooibos vodou do 70 °C, naopak studený rooibos osvěží a doplní váš pitný režim. Rooibos má nasládlou chuť připomínající karamel nebo oříšky. I tak si ho ale můžete dochutit šťávou z ovoce nebo sirupem podle vaší chuti.
Rooibos je to vytrvalá rostlina s jemně jehličkovitými listy, dorůstající výšky 1 metru. Původem z cedarbergské oblasti v západo-kapské části Jižní Afriky. Předmětem použití je nať, sbíraná odřezáváním asi 35cm nad zemí (Herba aspalathi - Rooibos). Čaj se fermentuje, podobně jako černý čaj (nebo červený).
Čaj Rooibos obsahuje kvalitní třísloviny (4,5 až 6% proti 8 až 15% v černém čaji) a velké množství stopových prvků a minerálů - železo, měď, zinek, hořčík, mangan, draslík, vápník, fluor, molybden a další. Dále nacházíme látku zvláštní chemické povahy, zvanou aspalathin, velké množství flavonoidů, organické kyseliny, vitamin C a řadu jiných látek, jejichž výzkumy pokračujou.
Rooibos je svou působností na rozmezí mezi produkty potravinářskými a léčivými. Nejsou známy žádné kontraindikace ani vážnější nežádoucí účinky po jejím podání. Proto je vhodná i pro děti, těhotné a kojící ženy. Neobsahuje kofein ani jeho deriváty.
Historie Rooibosu
Historie čajovníkovce Rooibos začíná rokem 1804, kdy Žid Benjamin Ginsberg přesvědčil kapské Búry, aby sbírali nať divoce rostoucích bylin. Později je začali pěstovat. Původní "technologie" sběru, sušení a přípravy čajovníku pochází od jihoafrických domorodců, zřejmě přímo od Masajů.
První sklizeň se provádí druhým rokem. Čajová surovina je po sběru podrobena fermentaci a poté je pasterizována. Čaj je oblíben v USA, Německu, Švýcarsku a v poslední době pronikl dokonce také do Japonska.
Složení a popis čaje - Ingredients and description of Tea |
English
Red rooibos
Harmonic-intense cup. Rooibos tea has its origin in South Africa where it has been popular for generations. The name refers to the sunset-red colour of the brew and the fermented leaves.
|

Italiono
Rosso rooibos
Infuso armonico ed intenso. Il Rooibos è una pianta, simile alla ginestra, proviente dal Sudafrica, dove questo tè è considerato la bevanda nazionale. Il suo nome deriva dal colore rosso tramonto dell’infuso.
|

Deutsch
Rot rooibos
Harmonisch-intensive Tasse. Rooibos ist ein ginsterähnliches Gewächs aus Südafrika. Dort gilt der Tee als Nationalgetränk. Den Namen verdankt er der abendroten Farbe des Aufgusses.
|

Français
Rouge rooibos
Tasse intensif. Le Rooibos est une plante qui semble à un genêt et qui provient de l’Afrique du Sud. Là, le thé est considéré comme la boisson nationale. Il doit son nom à la couleur du soleil couchant de l’infus.
|