Kalabasy - Bombily
Kalabasa (někdy také Kalabassa či Calebassa) je plodem lagenárie (Lagenaria siceraria), což je původem africká rostlina, která se postupně rozšířila do celého světa. Její listy i plody jsou jedlé, plody přitom chutí připomínají cuketu. Nejvýznamnější je však využití těchto plodů při výrobě nejrůznějších nádob, lžiček či misek, což umožňuje jejich dřevnatá slupka. Tímto způsobem se plody lagenárie používají už od dob, kdy lidé ještě neznali pálení hlíny.
Pokud jste čerstvými majiteli kalabasy vyrobené z tykve, možná nevíte, že kalabasu je třeba k používání připravit. Z jejích stěn se totiž mohou odlupovat kousky dužiny a nápoj v ní připravený by pak mohl mít pachuť. Proces přípravy kalabasy se nazývá Currádo, jinak také očištění kalabasy. Kalabasa se naplní ze dvou třetin sypaným yerba maté – nejlépe druhem, který z ní plánujeme pít. Ideální je vlastnit pro každý druh maté jinou kalabasu. Obsah zalijeme vodou o teplotě 70°C a necháme 24 hodin odstát. Poté obsah kalabasy vyjmeme a vnitřek vyhladíme oblým předmětem, nejlépe lžičkou. Případné odstávající kousky dužiny přitom odrýpneme koncem lžičky, a to s velkou opatrností, abychom do kalabasy neudělali díru. Kalabasu poté necháme zvolna vyschnout. Celý postup opakujeme ještě jednou. Nakonec celou kalabasu vylijeme karamelem (popř. zahřátým medem či javorovým sirupem), přičemž použít můžeme buď ohřátý karamel naředěný vodou, anebo karamel neředěný. Pokud zvolíme neředěný karamel, kalabasu nevylíváme karamelem celou, ale pouze po jejích stěnách. Po vychladnutí vypláchneme kalabasu horkou vodou. Necháme opět odstát po dobu jednoho dne a vnitřek vylijeme.