Léto se nezadržitelně blíží a mnoho z vás již jistě střádá recepty na drinky, které by se v létě dali připravit přátelům či známým, jež přijedou na návštěvu. A pokud někdo nemá rád přeslazené letní koktejly, přijde mu vhod náš dnešní recept. Podíváme se totiž na velmi jednoduchý zelený čaj s okurkou, který je jen minimálně doslazovaný, ale zato je nabitý celou řadou antioxidantů a jiných zdraví prospěšných látek.
Proč do čaje přidávat okurku?
Možná si říkáte, proč vlastně do čaje přidávat okurku. Uznáváme, že tento nápad se na první pohled může zdát poněkud netypický, ale to neznamená, že nestojí za zkoušku. Okurka patří mezi sezónní zeleninu pěstovanou u nás a jelikož nemá skoro žádné kalorie, neublíží absolutně nikomu. Ba právě naopak, můžete se těšit na pořádnou porci antioxidantů, vitamínů i minerálů – z nejvýznamnějších složek se hodí zmínit beta karoten, vitamíny A, B i C, křemík, síru, fosfor, draslík i zinek. Lidové léčitelství okurku doporučuje pro snížení otoků, očistu kůže i možnou optimalizaci fungování některých orgánů. A její přidávání do nápojů není žádná novinka - typicky byste okurku mohli hledat třeba v Gin&Tonic. Navíc 90% této zeleniny tvoří voda, takže se nemusíte bát, že byste přidáním plátku okurky něco pokazili.
Jak si recept připravit?
Jak asi tušíte, tento recept bude naprosto jednoduchý. K přípravě dvou porcí budete potřebovat jen:
- 10 gramů zeleného čaje
- Půlku okurky
- 10 mátových lístků
- Limetku nebo citron
- Dostatečné množství ledu
- Volitelně: Med, agávový sirup nebo jiné tekuté sladidlo
No a postup už asi intuitivně sami tušíte. Nejdříve si uděláme silný zelený čaj z 10 gramů čaje a zhruba půl litru vody o teplotě nepřesahující 85°C. Necháme zhruba 5 minut louhovat a pokud je nálev již dostatečně silný, scedíme jej. V této fázi se hodí čaj rovněž osladit, pokud preferujete sladší nápoje. Pak stačí jen do vysokých sklenic naskládat kostky ledu, lístky máty a limetku s okurkou nakrájené na kolečka. Podávat můžete pro snazší pití ideálně s brčkem. A to je všechno. Jednoduché, rychlé, osvěžující.
Jaký zelený čaj doporučujeme vybrat?
Ledový čaj je možné udělat ze kteréhokoliv zeleného čaje. V kombinaci s okurkou a limetkou, která vytváří osvěžující a poměrně intenzivní chuť se nám ale nejvíce osvědčily japonské zelené čaje. Obzvlášť dobře pak v tomto typu drinků vynikne lehce travnatá a intenzivní Japan Bancha nebo osvěžující nasládlá Japan Sencha. I když se hodí i jiné čaje, nemá cenu na podobné drinky používat drahé čaje jako třeba Japan Gyokuro Asahi – to je mnohem lepší si vychutnat teplé.