Málokdo z nás si dokáže představit ráno bez šálku dobré kávy. A zatímco většina milovníku tohoto nápoje nedá dopustit na kávu černou, část z nás si nedokáže pomoct od přidání mléka a cukru. A pokud patříte do téhle skupiny, tak byste určitě měli vyzkoušet vietnamskou kávu. Její příprava je sice o něco náročnější než u klasické kávy, ale jakmile ji ochutnáte, uvidíte, že se ji vyplatí dělat.
Něco málo z historie vietnamské kávy
O historii pěstování kávy ve Vietnamu jsme si říkali už v samostatném článku, a proto ji tentokrát přiblížíme jen velmi stručně. Káva se ve Vietnamu poprvé objevila v roce 1857, kdy ji přivezli francouzští kolonizátoři. Tehdy ale nevyvolala naprosto žádný rozruch a dlouho to vypadalo, že ji téměř nikdo pěstovat nebude. Pak se jí ale někteří pěstitelé rozhodli ji vysázet ve vyšších nadmořských výškách a tam se jí začalo dařit nadmíru dobře. No a dnes je Vietnam jedním z nejvýznamnějších světových producentů arabiky i robusty.
Nepotřebujete téměř žádné vybavení
Originální recept na vietnamskou kávu zahrnuje přípravu kávy za použití plechového cedníku, který se označuje jako Phin filtr. Do něj se umístí káva a ta se nechá pozvolna překapávat na slazené kondenzované mléko. Až je káva hotová, mléko se drží dole a čeká až na vaše zamíchání, zatímco káva sedí na ní. Vzhledem k tomu, že kondenzované mléko kávě dodá úžasnou chuť a výborné aroma, je dobré, když je připravená káva silná. Nebojte se klidně použít tři lžičky dobré arabiky. Zároveň se ale nemusíte omezovat na použití Phin filtru, kávu si můžete připravit tak, jak jste zvyklí. Nám se osvědčily klasické metody využívající filtr. Skvělý je dripper nebo aeropress. Pokud máte doma ale kávovar, můžete na kondenzované mléko nalít i kávu připravenou v něm. Dopřejete si tak skvělý šálek silné kávy, která zároveň výborně chutná. Dokonce je možné použít i kávu instantní- třeba naší výbornou instantní Latino Café. A za horkých letních dnů není nic snazšího, než ke kondenzovanému mléku přidat několik kostek ledu a připravit si studenou variantu vietnamské kávy.
Jakou kávu na tento recept vybrat?
Ačkoliv v naší nabídce najdete celou řadu různých káv, které by se na tento recept teoreticky daly použít, Vietnamská káva musí být přece jenom připravovaná z kvalitní vietnamské arabiky. Stejně jako ostatní kávy ji pro vás pražíme až co možná nejkratší dobu od odeslání a když vám dorazí, bude stále čerstvá a neskutečně chutná. Jedině s takovou arabikou totiž vytvoříte dobrou vietnamskou kávu, kterou si zamiluje celá rodina.
Líbil se vám náš dnešní recept? Pak byste neměli odcházet, ale přečíst si další z článků, které pro vás s láskou a nadšením píšeme. Co třeba některý z těchto: