Vanilkový sirup: Domácí přísada do kávy bez éček!

Máte rádi na kávě z kavárny možnost výběru z celé řady příchutí, které kávu skvěle ozvláštní? Tak to pro vás máme dobrou zprávu. Sirupy, jako je třeba ten vanilkový, se dají bez problémů připravit i doma – bez zbytečných konzervantů a se skvělou chutí. V tomto receptu se s vámi podělíme o jednoduchý návod, jak domácí vanilkový sirup do kávy připravit. 

Jak na vanilkový sirup? 

Výroba vanilkového sirupu je nesmírně jednoduchá a budete k tomu potřebovat všeho všudy 3 suroviny. Tou první je rozhodně vanilkový lusk, který je k dostání také v našem eshopu. Dále pak budete potřebovat cukr a trošku vody. Ačkoliv poměr jednotlivých surovin můžete lehce upravovat, je důležité mít na paměti, že cukr slouží jako konzervant, a proto když ho použijete málo, bude celý sirup nevýrazný. My jsme proto použili 250 gramů cukru, ve kterém jsme rozmixovali v mixéru dva vanilkové lusky. Následně pak stačí vysypat cukr do vodní lázně, přidat zhruba 150 ml vody a na mírném plamenu míchat, dokud se suroviny nerozpustí. Až bude cukr zcela rozpuštěný, můžete stáhnout lázeň ze zdroje tepla a ještě chvíli pro jistotu míchat. Pak už stačí jen sirup dát do předem připravené lahve. Po zchladnutí doporučujeme uchovávat v lednici a spotřebovat relativně rychle. 

vanilkový sirup

Jaké má využití? 

Hotový vanilkový sirup pak můžete použít do jakéhokoliv kávového drinku, který máte rádi. Největší využití má samozřejmě v cappuccinu nebo latté, ale dá se použít i do řady studených nápojů, jako je třeba cold brew. Při nákupu surovin nezapomeňte, že vanilkový lusk můžete sehnat, stejně jako třeba zdravou výživu, v rámci naší široké nabídky na Čajové zahradě. A když už budete mít vanilkový sirup, nezapomeňte zároveň také doplnit zásoby kvalitní kávy, aby nic nebránilo vaší přípravě oblíbených kávových nápojů.