Tyčinky s kávou: Energie na cesty i na sport

Honí vás mlsná, ale nechcete sahat po obyčejných supermarketových tyčinkách, které jsou mnohdy plné nejrůznějších aditiv od palmového oleje přes zvýrazňovače chuti až po konzervanty? Máme pro vás naprosto jednoduché řešení – domácí kávové tyčinky, které obsahují jen a pouze 4 ingredience a jejich výrobu zvládne snad každý. Pojďme se v rámci tohoto receptu podívat na to, jak si je připravit. 

Jak na domácí nepečené tyčinky? 

Na výrobu domácích nepečených tyčinek vám bude stačit pouze relativně výkonný mixér a 4 základní ingredience: 

  • Sušené datle
  • Ovesné vločky
  • Kávová zrna 
  • Med, třtinový cukr nebo jiné preferované sladidlo. 

Jak asi tušíte, samotná příprava je naprosto jednoduchá. Smíchejte všechny 4 ingredience v mixéru a rozmixujte do hladka. Důležité je dbát na správný výběr  datlí, přičemž my bychom doporučovali medjool, ale můžete použít de facto kterékoliv datle, které nejsou příliš vlhké nebo příliš suché. Až budete mít hotovo, stačí jen rozprostřít hmotu na malý plech či tác a umístit ji na hodinu až dvě do mrazáku. Pak už stačí jen tyčinky nakrájet, dát do sáčku a uchovávat v lednici. 

kávové tyčinky

Jak pracovat s kávou? 

Jelikož kávová zrna jsou hlavní složkou zodpovědnou za chuť výsledných tyčinek, určitě se hodí vybrat kvalitní kávu. A přesně takovou najdete v naší široké nabídce čerstvých arabik z celého světa, přičemž na tyto tyčinky bychom doporučovali například vynikající arabiku z Brazílie. Kávy přitom vůbec nemusíte použít moc, bohatě postačí pár zrnek, které tyčinky spolehlivě provoní a dodají jim opojnou kávovou vůni. Hotové tyčinky pak v lednici vydrží klidně i několik dní a vy si je můžete dopřát jako zdravou a rychlou svačinu. A pokud máte rádi kávu tak jako my, určitě si k nim připravte i šálek vaší oblíbené kávy.