Kdo by neznal tiramisu, že? Ikonický kávový dezert si získal obrovskou popularitu napříč celým světem. A ačkoliv je pro mnoho z nás bezpochyby jasnou volbou třeba v kavárnách, ve skutečnosti je jeho příprava neskutečně jednoduchá i v pohodlí vašeho domova. Právě proto se v rámci tohoto receptu podíváme na to, jak připravit tiramisu.
Jak připravit tiramisu?
Ze všeho nejdříve doporučujeme si připravit veškeré ingredience, které budete potřebovat. Jmenovitě se jedná o:
- Kvalitní kávu
- 500 gramů mascarpone
- Cukr krupice (dle vlastních preferencí)
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 žloutky
- Piškoty
- Kakao
- Amaretto
Pokud s tvorbou dezertů nemáte žádné zkušenosti a máte pocit, že tiramisu je dost složité, můžeme vás uklidnit, Zvládne to totiž snad každý. Ze všeho nejdříve si připravte silnou kávu o objemu asi 200 ml (my jsme k tomu použili moka konvičku) a smíchejte ho s ovocným likérem amarettem. Pak si připravte vodní lázeň, ve které vyšlehejte žloutky s cukrem a míchejte, dokud nezačnou dostávat světlou barvu. Vyšlehané žloutky po zchladnutí vmíchejte do mascarpone. Do směsi pak přidejte ještě vyšlehanou šlehačku a pak už stačí jen správně naaranžovat jednotlivé ingredience. Piškoty vždy doporučujeme namočit do směsi kávy a amaretta, následně umístit do průhledné misky a zalít krémem. Tento postup opakujte, dokud misku nezaplníte po okraj a pak už zbývá jen vše zasypat kakaem. Tak jednoduché to je.
Jakou kávu vybrat?
Tiramisu se vzhledem ke své popularitě samozřejmě objevuje v celé řadě různých modifikací. Pokud ovšem chcete připravit tiramisu bez alkoholu, nesmíte použít zmiňované amaretto. Naštěstí v takovém případě stačí použít naši kávu Amaretto, která disponuje ikonickou vůní tohoto likéru, ovšem je bez alkoholu. V ostatních případech doporučujeme samozřejmě likér použít a vybrat například naši výbornou arabiku Brazílie Santos.