Tiramisu: Jedinečný kávový dezert

Kdo by neznal tiramisu, že? Ikonický kávový dezert si získal obrovskou popularitu napříč celým světem. A ačkoliv je pro mnoho z nás bezpochyby jasnou volbou třeba v kavárnách, ve skutečnosti je jeho příprava neskutečně jednoduchá i v pohodlí vašeho domova. Právě proto se v rámci tohoto receptu podíváme na to, jak připravit tiramisu. 

Jak připravit tiramisu?

Ze všeho nejdříve doporučujeme si připravit veškeré ingredience, které budete potřebovat. Jmenovitě se jedná o: 

  • Kvalitní kávu
  • 500 gramů mascarpone
  • Cukr krupice (dle vlastních preferencí)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • Piškoty 
  • Kakao
  • Amaretto

Pokud s tvorbou dezertů nemáte žádné zkušenosti a máte pocit, že tiramisu je dost složité, můžeme vás uklidnit, Zvládne to totiž snad každý. Ze všeho nejdříve si připravte silnou kávu o objemu asi 200 ml (my jsme k tomu použili moka konvičku) a smíchejte ho s ovocným likérem amarettem. Pak si připravte vodní lázeň, ve které vyšlehejte žloutky s cukrem a míchejte, dokud nezačnou dostávat světlou barvu. Vyšlehané žloutky po zchladnutí vmíchejte do mascarpone. Do směsi pak přidejte ještě vyšlehanou šlehačku a pak už stačí jen správně naaranžovat jednotlivé ingredience. Piškoty vždy doporučujeme namočit do směsi kávy a amaretta, následně umístit do průhledné misky a zalít krémem. Tento postup opakujte, dokud misku nezaplníte po okraj a pak už zbývá jen vše zasypat kakaem. Tak jednoduché to je. 

tiramisu

Jakou kávu vybrat? 

Tiramisu se vzhledem ke své popularitě samozřejmě objevuje v celé řadě různých modifikací. Pokud ovšem chcete připravit tiramisu bez alkoholu, nesmíte použít zmiňované amaretto. Naštěstí v takovém případě stačí použít naši kávu Amaretto, která disponuje ikonickou vůní tohoto likéru, ovšem je bez alkoholu. V ostatních případech doporučujeme samozřejmě likér použít a vybrat například naši výbornou arabiku Brazílie Santos