Když se řekne espresso, snad každý si vybaví chuťově intenzivní kávu o velmi malém objemu. Jak jsme ale psali v našem článku o druzích kávy, z espressa vychází celá řada dalších nápojů od cappuccina až třeba po flat white. Slyšeli jste ale někdy o redespressu? A co když vám řekneme, že navíc neobsahuje ani žádný kofein? Více se o tomto jedinečném nápoji dozvíte v tomto receptu.
Co je redespresso?
Redespresso není navzdory svému názvu tak úplně káva, jak by většina lidí pravděpodobně čekala. Namísto toho se jedná o nápoj připravovaný za pomoci tzv. rooibosu, tedy lístků získaných z čajovce kapského, což je strom rostoucí primárně v oblastech kolem jihoafrického Cederbergu. Oblíbený je rooibos zejména kvůli tomu, že nemá kofein a přitom nabízí skvělou a jemně nasládlou chuť, díky které je oblíbený i mezi dětmi.
Jak na ně?
Samotná příprava redespressa je ve své podstatě velmi jednoduchá, protože si ho můžete připravit stejně jako zmiňované espresso. Tedy za pomoci pákového kávovaru, kdy do portafiltru místo kávy vložíte přímo rooibos nebo speciální rooibosové sáčky, které se na redespresso vyrábí. Jelikož je však pákový kávovar poměrně náročnou investicí, domů si ho většina lidí nepořizuje. Redespresso se tak dá připravit také pomocí moka konvičky, kterou najdete i v naší rozsáhlé nabídce. Do sítka moka konvičky pak stačí jen umístit požadované množství rooibosu (my doporučujeme ten červený), do spodní části nalít horkou vodu, vše zašroubovat a nechat vodu provřít přes rooibos.
Pokud máte k dispozici kvalitní rooibos, jako je například náš populární červený rooibos, můžete si i v moka konvičce připravit vynikající redespresso se silnou chutí a nulovým obsahem kofeinu. To můžete vypít buď samotně, nebo do něj udělat například s pomocí mléka latte art a připravit si z rooibosu i cappuccino. To se pak dá ozdobit nejrůznějšími druhy posypu jako je třeba skořice nebo hořká čokoláda. Vaší fantazii se zkrátka a dobře meze nekladou.