Rakytník získává v posledních letech neuvěřitelnou popularitu a ačkoliv tyto charakteristické oranžové bobule nejsou žádnou novinkou, stále častěji se mluví o důležitosti mnohých obsažených látek. V tomto článku vám ukážeme, jak si udělat vynikající rakytníkový olej vhodný do kuchyně i na pleť.
Jak se dělá rakytníkový olej?
Výroba rakytníkového oleje je naprosto jednoduchá a vyžaduje jen dvě suroviny a dostatek času. My v našem receptu budeme používat sušené plody rakytníku z našeho eshopu, ovšem pokud máte doma například čerstvý rakytník, je tenhle recept skvělým způsobem, jak zpracovat například dužinu, která vám zůstane po výrobě šťávy. Sušený rakytník (nebo dužinu) pak už jen zbývá smíchat s extra panenským olejem – použít můžete jak olivový, tak například i slunečnicový, přičemž v obou případech bude olej chutnat lehce odlišně. Smíchejte obě suroviny, přičemž na každých 30 ml oleje doporučujeme použít aspoň 10 gramů rakytníku. Jakmile máte suroviny smíchané, dejte je do tmavé neprůsvitné nádoby, ve které budete olej následující týden až dva uchovávat. Ideální je přitom suroviny čas od času jemně protřepat. Skladujte olej ideálně na chladnějším místě, avšak ne v lednici.
Na co ho použít?
Po uplynutí jednoho až dvou týdnů doporučujeme olej přecedit buď pomocí sítka, nebo například jemné tkaniny. Pak už zbývá jen si ho náležitě užívat – rakytníkový olej je totiž skvělý do studené i teplé kuchyně a dá se použít na saláty, ale třeba i do nejrůznějších omáček a nebo dresinků. Je také možné jeho použití na pleť, ovšem v takovém případě bychom doporučovali nejprve otestovat, jak na něj vaše tělo reaguje na malém kousku kůže. No a to by bylo pro tento recept všechno. Nezapomeňte, že kvalitní rakytník můžete, stejně jako například chutné čaje nebo vynikající arabiku, koupit přímo v našem eshopu.