Espresso patří mezi jasnou volbu celé řady kávových odborníků. Ve výsledné chuti se totiž projeví každý detail přípravy – od doby extrakce přes hrubost mletí až po kvalitu použité kávy. Pokud by vás tahle nestárnoucí klasika ale přeci jen omrzela, máme pro vás řešení. Říká se mu pepresso a jak vám představíme v tomto receptu, v základu vám stačí přidání pouze jedné suroviny. Pojďme se na to podívat.
Co je pepresso?
Pepresso není ve své podstatě ničím jiným, než kombinací klasického espressa a mletého pepře, přičemž v některých receptech se můžete setkat rovněž s doporučením na použití hořké čokolády. V takovém případě stačí pouze vzít šálek, dát do něj trošku čokolády a čerstvě mletého pepře (pepř by měl být mletý čerstvě ze stejného důvodu jako káva, což jsme popisovali v samostatném článku na našem blogu. Pak už stačí do šálku připravit espresso vaším oblíbeným způsobem – někdo preferuje klasický pákový kávovar, pro někoho je na domácí přípravu kávy lepší automatický kávovar nebo třeba moka konvička. Volba je v tomto případě jen a pouze na vás.
Proč pepresso vyzkoušet?
Ačkoliv se to nemusí na první pohled zdát, důvodů, proč pepresso vyzkoušet, může být celá řada. Zaprvé je to velmi zajímavá chuť, protože kombinace čokolády a pepře se s kávou velmi dobře spáruje a navzájem se celý nápoj dobře doplňuje. Zadruhé vám ale přidání pepře může pomoci zvýraznit některé z chuťových vlastností kávy a vy tak můžete při ochutnávání vnímat zcela nové tóny.
Ať už se chystáte vyzkoušet přímo pepresso, nebo vás zaujal například některý z našich dalších receptů, základem je vždy mít k dispozici kvalitní kávu. A přesně takovou najdete v rámci naší nabídky čerstvých arabik z celého světa, kde máme desítky nejrůznějších káv s velmi odlišnými chuťovými profily. Pro tento recept se hodí například naše káva Espresso.