Ačkoliv pomyslným evropským domovem kvalitní kávy byla odjakživa Itálie, vídeňská kavárenská scéna byla také vždy velmi silná. A mimo jiné dala světu melangé coby specifickou variantu přípravy vídeňské kávy. Tento recept se pak napříč světem různě modifikovat a my vám v dnešním článku proto můžeme představit melangé latte, jedinečné spojení kávy a medu.
Jak si ho připravit?
Ačkoliv receptů byste určitě dokázali najít více, my pro vás máme jeden, který je efektivní a rychlý zároveň. Na melangé latté tak budete potřebovat med podle vlastních chuťových preferencí, dobrou kávu a mléko. Začněte tím, že do velké sklenice na latte umístíte preferované množství medu. Na něj přijde asi 50 ml studeného mléka, přičemž zbývajících 150 ml mléka doporučujeme ohřát a napěnit pomocí parní trysky nebo automatického či ručního pěniče. Ještě než přidáte mléko je zapotřebí nalít navrch studeného mléka kávu, přičemž ideální je k tomu použít lžičku, aby se jednotlivé suroviny nespojily. Pak už přichází na řadu mléčná pěna, kterou můžete na závěr ještě ozdobit čokoládovými hoblinkami, skořicí nebo jiným posypem podle vašich vlastních preferencí. No a to je celé. Nic na tom není a jakmile tuhle kávu jednou vyzkoušíte, uvidíte, že chutná skvěle.
Jakou kávu vybrat?
Vzhledem k tomu, že výsledné latte je příjemně sladké a obsahuje docela dost mléka, se hodí použít chuťově výraznou kávu, která se ani v kombinaci s těmito ingrediencemi neztratí. Jedním z mnoha vhodných adeptů je naše arabika z Etiopie, která nabízí intenzivní tóny čokolády i červeného vína. Na druhou stranu však musíme jedním dechem dodat, že do tohoto nápoje jsou jako stvořené také aromatizované kávy, přičemž za úplně ideální považujeme arabiku Lískový oříšek.