K horkým letním dnům patří neodmyslitelně také limonády. Jsou osvěžující, chutné a skvěle ozvláštní běžný pitný režim. Nemusíte přitom kupovat žádné sirupy doslazované obrovským množstvím cukru, protože základní sirup si zvládnete bez obav připravit i doma – a použít můžete například populární levanduli. Jak na levandulovou limonádu vám ukážeme v rámci tohoto receptu.
Jak se dělá levandulová limonáda?
Základem levandulové limonády je samozřejmě levandulový sirup, který se doma dá připravit ze čtyř surovin. Potřebovat budete asi 100 gramů třtinového cukru, 200 ml vody a 1 lžíci sušené levandule, kterou najdete například na našem eshopu. Sirupu si samozřejmě můžete připravit více či méně, ale tento poměr doporučujeme dodržovat. Tyto tři ingredience spolu stačí krátce (asi 2-3 minuty) povařit, následně nechat zchladnout a přidat citronovou šťávu, která jej bude spolu s cukrem dobře konzervovat. Pak už stačí jen sirup dát do uzavíratelné sklenice a uchovávat v lednici, dokud jej nespotřebujete.
Jak ho servírovat?
Levandule se dobře páruje s celou řadou ingrediencí, takže při přípravě limonády doporučujeme spárovat sirup s jemně pečlivou vodou a následně přidat jedlé květy, vámi preferované ovoce nebo třeba plátky okurky. Osvěžující mohou být samozřejmě citrusové plody, ovšem nezapomeňte, že citron už sirup obsahuje, abyste neměli limonádu příliš kyselou. A pokud vám úplně nevyhovuje levandule, můžete bez obav vyzkoušet přípravu stejného sirupu z jiných vstupních ingrediencí, které najdete na našem eshopu v sekci bylinkových čajů. Mezi nestárnoucí letní klasiku patří například mátový sirup, který lze udělat z čerstvé i sušené máty. A jestli zrovna není správné období na pití osvěžujících limonád a ledových čajů, připravte si některý z bylinkových nálevů. Typický je do zimních měsíců například heřmánkový čaj.