Slyšeli jste někdy o tom, že si lidé ve Skandinávii nebo Turecku sypou do kávy špetku soli? Sůl prý dokáže potlačit její hořké tóny a káva se tak stane rázem chutnější. V dnešním článku bychom vám chtěli představit recept na kávu, ve kterém se sůl objevuje také. Nepřidává se zde ale pro vyrovnání hořkosti, ale zkrátka proto, aby celé kávě dodala šmrnc a nezapomenutelnou chuť.
Jakou kávu si připravíme?
Co byste řekli na silnou kávu smíchanou se sladkým kondenzovaným mlékem nalitou na několika kostkách ledu? Při této představě se sbíhají sliny. Teď si ještě zkuste představit, že na kávě ve vysoké skleničce sedí hustá mléčná pěna se špetkou soli. Tento drink si v létě nesmíte nechat ujít. Pojďte ho s námi vyzkoušet.
Co budete potřebovat?
- kvalitní arabiku
- vodu na přípravu kávy
- 100 ml mléka
- 1 lžíci kondenzovaného mléka
- špetku soli
- několik kostek ledu
Ze všeho nejdříve si připravte kávu. Ideální je použít Phin filtr. Pokud ale tohoto pomocníka doma nemáte, určitě si ho kvůli tomuto receptu nemusíte pořizovat. V takovém případě si připravte malý šálek silné kávy tak, jak jste zvyklí. Kávu nechte chvíli zchladnout a poté do ní přidejte lžíci kondenzovaného mléka. To kávě dodá skvělou jemnou a krémovou chuť. Oslazenou kávu promíchejte a nalijte ji do vyšší sklenice na kostky ledu. Teď stačí jen za pomoci napěňovače mléka nebo ručního šlehače vyšlehat mléko se špetkou soli do pořádné pěny, nalít ji na kávu a vychutnat si ji v klidu na lehátku u bazénu.
Jakou kávu použít?
Na tento recept můžete použít svoji oblíbenou arabiku. Pokud si chcete doplnit zásoby kávy, nebo vyzkoušet nějakou novou, koukněte do našeho e-shopu. V naší nabídce najdete nespočet káv ze všech koutů světa. Co třeba káva z Jamenu nebo Kuby? U nás si vybere každý.