Káva se pije napříč světem a jak jste si nejspíš už stihli všimnout, napříč jednotlivými státy má tento populární drink svá specifika. Zatímco na některých místech ale podávají kávu téměř totožnou s tou, na kterou jsme zvyklí, v jiných lokalitách servírují něco, co je diametrálně odlišné a možná tak trochu nepředstavitelné. A kopi joss s horkým uhlím, je typickým příkladem. Recept i několik zajímavých informací o této kávě vám však přinášíme v našem dnešním článku.
Kde se tahle káva vlastně vzala?
Přidat do kávy rozžhavené uhlí? To rozhodně zní zajímavě, nemyslíte? Paradoxně se ale nejedná o žádnou staletí starou tradici. Příběh za ní je přesto zajímavý. V 60. letech údajně žil jistý pan Man, který měl v indonéském městě Yogyakarta svůj stánek s kávou. Jednou ho podle historky rozbolelo břicho, a tak si udělal kávu. A pak chvíli přemýšlel nad tím, co vlastně udělat s tím uhlím, na kterém kávu připravoval. No a světe div se, pomohlo mu to. Proto se i dnes můžete mezi obyvateli Indonésie setkat s tím, že vám tuhle ďábelskou kávu třeba na břichabol doporučí. A co je nejzajímavější – kromě toho, že kopi joss se stala velkým turistickým lákadlem, také stále na tom samém místě existuje stánek, který před desítkami let patřil panu Manovi.
Můžu si ji připravit i doma?
Samozřejmě, a nic na tom není. K přípravě vynikající kopi joss budete potřebovat akorát kvalitní kávu, cukr, kleště, vroucí vodu a samozřejmě uhlí a techniku, s jejíž pomocí uhlí dokážete rozžhavit. Ideální je tuhle kávu zkoušet třeba na nějaké letní grilovačce, kdy skvěle využijete dohasínající (ale přesto stále horké) uhlíky. Nejdříve si udělejte klasickou kávu, na jakou jste zvyklí. Dejte ji do odolného tlustostěnného šálku tak, aby tvořila zhruba ⅔ objemu a náležitě ji oslaďte (bude se to hodit, uvidíte). Poté do šálku vhoďte uhlí a nechejte jej syčet a prskat. Jakmile vychladne, pomocí kleští ho odstraňte a pusťte se do pití.
Proč to vlastně dělat?
Možná si říkáte, proč vlastně uhlí do kávy přidávat. Ale věřte tomu nebo ne, výsledná chuť rozhodně není špatná – vroucí uhlí omezí kyselé tóny kávy a vyzdvihne nádechy čokolády a karamelu. Pozor si ale dávejte na zuby – uhlí samozřejmě obarví všechno, s čím přijde do styku. Když ale vyberete dobrou kávu, určitě budete příjemně překvapeni, jak kopi joss chutná. My doporučujeme pro dosažení co možná největší autenticity použít přímo vynikající arabiku z Indonésie.Tu koupíte v našem eshopu za tu nejlepší možnou cenu.