Ochutnali jste někdy kávu se žloutkem? Pokud jste o ní ještě nikdy neslyšeli, náš recept na tuto netradiční, ale výbornou kávu musíte vyzkoušet. Slovní spojení káva se žloutkem zní možná trochu zvláštně, ale jestli tuto dobrotu jednou ochutnáte, začnou vám při pomyšlení na ni skákat chuťové buňky blahem. Je totiž opravdu skvělá. Pokud náš blog čtete, pravidelně, možná jste vyzkoušeli recept na vietnamskou kávu. V mnohém jsou si tyto kávy podobné. Ale ta dnešní, kterou můžete znát také pod názvem Ca Phe Trung, je obohacená právě o vajíčko, což je na naše poměry možná nezvyklé, ale chuťově velmi zajímavé. Pojďme se podívat na postup, jak si ji připravit.
Jak si tuto netradiční kávu připravit?
Skvělou zprávou je, že k přípravě kávy se žloutkem není zapotřebí žádného speciálního vybavení. Práci si usnadníte ručním šlehačem, ale pokud vyvinete trochu úsilí, stačí vám k vyšlehání obyčejná metle.
Budete potřebovat tyto suroviny:
- 2 žloutky
- 2 lžíce Salka
- kvalitní kávu
- vodu
- skořici nebo kakao na posypání
Uděláte nejlépe, když si připravíte klasickou silnou kávu tak, jak jste zvyklí. Pro tuto sladkou kávu je ideální příprava za pomoci Phin filtru, plechového pomocníka, kterého ale můžete nahradit jiným systémem využívající filtr. Nám se osvědčil dripper nebo aeropress.Pokud si kávu připravujete v kávovaru, neváhejte a využijte klidně jeho pomoci. Ani v přípravě výroby pěny není třeba hledat složitosti. Do nádoby vyklopte dva žloutky, přidejte k nim dvě lžíce Salka a pomocí mixéru nebo metličky tyto dvě suroviny vyšlehejte do hezké pěny. Poté stačí vzít pěknou skleničku, nalít do ní připravenou kávu, přidat pěnu, posypat ji špetkou kakaa nebo skořice a servírovat.
Jakou kávu na tento recept vybrat?
K přípravě kávy se žloutkem můžete použít jakoukoliv kvalitní arabiku. Na výběr máte na našem e-shopu nespočet možností. Doporučujeme vyzkoušet třeba arabiku z Kamerunu nebo Vietnamu. Chybu ale neuděláte, i když vyberete jinou. Neváhejte a tento recept vyzkoušejte.