Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké je vaše nejoblíbenější koření? Pro spoustu lidí je to vanilka, která je neodmyslitelně spjata třeba s vánočním cukrovím. Její využití je ale podstatně širší a mimo jiné si s pomocí kvalitního vanilkového lusku můžete připravit naprosto jedinečný vanilkový čaj. Jak na něj? To se dozvíte v tomto receptu.
Proč vanilka?
Vanilka je naprosto úžasné koření, které má neskutečně široké uplatnění a zatímco v létě si pochutnáváme na vanilkové zmrzlině, kolem Vánoc přijdou vhod třeba rohlíčky. Kromě omamné vůně má ale vanilka i spoustu potenciálních benefitů. Tak například obsahuje vanillin, sloučeninu, která je prokazatelně velmi účinným antioxidantem vykazujícím protizánětlivé i neuroprotektivní vlastnosti. A když se to navíc spojí s velmi jednoduchým a univerzálním použitím, je zcela pochopitelné, že má takovou popularitu. Koneckonců i my jsme zařadili celý vanilkový lusk do naší nabídky.
Jak na vanilkový čaj?
Samotný recept je vlastně neskutečně jednoduchý a zvládnete si ho bez problémů připravit i v pohodlí domova. Budete k tomu potřebovat všeho všudy jen dvě suroviny - totiž zmiňovaný vanilkový lusk a libovolný černý čaj. Jelikož čaj tvoří podstatnou část výsledného vanilkového čaje, rozhodně se na něm nevyplatí šetřit a my bychom doporučovali zvolit takový černý čaj, který vám chutná i samotný. Pokud svého favorita ještě nemáte, můžete začít třeba s Ceylon Kandy OP, ale vaší fantazii se meze nekladou a můžete si vybrat cokoliv z naší nabídky černých čajů. Jakmile budete mít obě suroviny doma, stačí vzít kousek vanilkového lusku, najemno ho nakrájet a přidat do čaje. Ve výsledku snese takový nálev i více zalití a dokonale kombinuje chutě černého čaje a vanilky.