Café gommosa by se do češtiny dalo volně přeložit jako gumová káva. A zatímco třeba od latté, cappuccina nebo flat white většina z vás ví, co očekávat, gommosa může znít dost neobvykle i ve chvíli, kdy se ji budete pokoušet přeložit pomocí překladače. V tomto článku vám však ukážeme, jak jedna nepatrná ingredience navíc může povznést pití espressa na novou úroveň.
Proč je gommosa gumové?
Nemá smysl příliš dlouho chodit kolem horké kaše, café gommosa získá svou gumovou texturu kvůli tomu, že se v receptu používá kromě porce silné kávy také jeden marshmallow. Tradiční postup totiž počítá s jedním velkým marshmallows, který se má umístit na dno šálku a přes něj se následně nechá přenést espresso. Maršmelounu ale může relativně dlouho trvat, než se rozpustí. My bychom vám proto doporučovali ho buď přepůlit, nebo sehnat menší. V takovém případě stačí po zalití kávou vyčkat 10 až 15 vteřin, kávu zamíchat a můžete si gommosa vychutnávat. Je to jednoduché, rychlé a chuťově opravdu skvělé.
Jakou kávu použít?
Pokud jde o výběr kávy, je dobré zvolit takovou, která chuťově v kombinaci s maršmelouny úplně nezanikne, ale zachová si svou přirozenou hořkost a hluboké tóny čokolády. Právě proto doporučujeme zvolit některou z našich čerstvých káv z celého světa. Jedná se pouze o chuťově vyvážené a kvalitní arabiky, které ani při použití do receptů jako je tento neztratí svou chuť. My pro kombinování s maršmelouny doporučujeme například vynikající arabiku z Etiopie, která nabízí jemné tóny čokolády i červeného vína. Pokud ale rádi experimentujete, nemusíte se bát ani jiných kombinací.