Pokud trávíte nějaký čas na sociálních sítích a zároveň patříte k milovníkům dobrého jídla a pití, dost možná jste již narazili na francouzskou horkou čokoládu, která je aktuálně v kurzu. A vzhledem k tomu, jak skvěle chutná, se ani není čemu divit. V tomto článku pro vás máme jednoduchý recept, se kterým si ji zvládnete bez problémů připravit v pohodlí domova.
Jak na francouzskou čokoládu?
Jestli si chcete dopřát vynikající francouzskou čokoládu, připravte se na pořádnou porci kalorií a skvělou krémovou chuť, která jen těžko bude hledat konkurenci. Na přípravu budete ze všeho nejdříve potřebovat:
- 125 ml smetany
- 125 ml mléka
- Cukr podle osobních preferencí
- Půl šálku espressa (není nutné)
- Celou tabulku čokolády
- Šlehačka
No a to je v podstatě všechno. Celý postup je pak až nečekaně jednoduchý. Stačí dát do malého hrnce smetanu, mléko, cukr a kávu a na mírném plameni pomalu zahřívat. Mléko by mělo být teplé a na hladině by se měla pomalu tvořit pěna, ovšem nemělo by zcela vřít. Až bude dostatečně teplé, je třeba přidat celou tabulku čokolády nasekané najemno a nechat ji rozpustit, dokud nebude mít nápoj hustou konzistenci bez jakýchkoliv hrudek. Pokud bude mléko příliš teplé, již sporák vypněte. Aby bylo kakao vizuálně atraktivní, určitě doporučujeme ho servírovat do průhledného šálku a na závěr ještě ozdobit šlehačkou.
Nezapomeňte na dobrou kávu
Káva v horké čokoládě je na první pohled nepatrnou složkou, která ale pro dospělé konzumenty může hrát opravdu důležitou roli. Kromě určitého množství kofeinu dodá čokoládě tu správnou hořkost a její komplexní tóny se budou v jinak sladkém nápoji opravdu vyjímat. Pro tyto účely doporučujeme například naši arabiku z Etiopie s jemnými tóny čokolády i červeného vína. Zároveň se hodí podotknout, že pokud nechcete používat tabulkovou hořkou čokoládu, můžete ji nahradit sypaným kakaem – například 100% BIO kakaem od německé společnosti Marc & Kay.