Ackoliv káva je pro mnoho lidí typicky snídaňovým nápojem, není nic neobvyklého ani její použití do večerních koktejlových drinků, kde potěší všechny, kteří nemají rádi zbytečně přeslazené nápoje. Pojďme se v tomto článku podívat na jeden z vůbec nejikoničtějších kávových koktejlů, a sice na espresso martini.
Jak se dělá espresso martini?
Espresso Martini je chutný koktejl, který ve skutečnosti nevyžaduje ani žádné zázračné baristické zkušenosti a připravíte ho opravdu jednoduše. Stačí vzít šejkr a smíchat v něm porci espressa, porci vodky, kávového likéru (často se používá třeba Kahlua, kterou seženete v mnoha větších supermarketech) a nějaké sladidlo, přičemž nejčastěji se používá chuťově neutrální simple sirup. Pak už stačí jen všechny suroviny řádně protřepat, přidat led a znovu jim dopřát nějaký pobyt v šejkru. Následně už stačí jen naservírovat espresso martini do charakteristické sklenice a můžete si je v klidu vychutnat. Pokud byste se nechtěli spokojit se základním receptem, můžete najít celou řadu různých modifikací, přičemž někteří barmani přidávají například parmezán a další neobvyklé suroviny.
Je potřeba espresso?
Důležité je poznamenat, že espresso martini striktně počítá s použitím espressa z pákového kávovaru. Taková káva má totiž bohatou cremu a díky obsaženým látkám jako je oxid uhličitý se při protřepání v šejkru udělá na nápoji charakteristická pěna. Pokud máte kávu například z moka konvičky, žádnou pěnu obvykle nemá. V takovém případě mnoho baristu doporučuje použít velmi netypickou surovinu – nálev z konzervované cizrny. Ten je chuťově naprosto nevýrazný a jen pár mililitrů se ve výsledném drinků zcela ztratí, ale pomůže k atraktivnímu vzhledu nápoje. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, nezapomeňte na kvalitní kávu. My bychom do tohoto nápoje doporučovali buď tradiční Espresso, nebo například kvalitní arabiku z Brazílie.