Dýňové latté je klasika, na kterou kavárny lákají své zákazníky snad každý podzim. Ačkoliv je tato káva nesmírně populární, vůbec nic na ní není a pokud máte doma dýně, můžete si je připravit během pár minut. A pokud dýně nemáte, stačí si koupit dýňové pyré či sirup a máte vyhráno. Jak si tedy připravit domácí dýňové latte? Pojďme se na to podívat.
Základem všeho je dýně
Než se pustíte do přípravy dýňového latté, musíte si připravit dýňový sirup. Na tom ale vůbec nic není. Stačí vzít jednu dýni hokkaido, očistit ji a podlitou 250 ml vody péct v troubě zhruba hodinu a půl. Pak ji nechejte vychladnout, vydlabejte z ní dužinu a tu rozmixujte mixérem. Dohladka rozmixovanou dýni smíchejte v hrnci s vařící vodou a cukrem (ideálně třtinovým či vanilkovým) a chvíli povařte. Cukru můžete použít dle libosti, z našich zkušeností doporučujeme na půl kilogramu dýně zhruba 300 gramů cukru. Záleží ale jen na vašich preferencích.
Můžete přidat i libovolné koření jako skořice nebo třeba zázvor. No a je hotovo! Teď už stačí jen nechat sirup vychladnout a uložit jej do ledničky. Vydržet by vám měl minimálně dva týdny. Pro delší skladování jej někdo zavařuje nebo konzervuje různými konzervačními prostředky.
A teď už hurá na latte
Jakmile máte dýňový sirup nachystaný, není na samotném latté už vůbec nic těžkého. Prostě stačí si připravit silné espresso, které vhodně doplníte našlehanou mléčnou pěnou a horkým mlékem. Při výběru kávy dejte důraz na to, aby byla kvalitní, protože jedině tak dýňové latte opravdu vynikne. Nám se osvědčila třeba Brazílie Santos, jejíž nasládlé tělo se s dýní skvěle doplňuje. Na kávu pak stačí nalít požadované množství dýňového sirupu a můžete servírovat. Jen dávejte pozor – samotný sirup už bude poměrně dost sladký. Než tedy kávu ještě přisladíte, doporučujeme ji ochutnat.
Proč vlastně dýně?
I když mnoho lidí má k dýním poněkud skeptický postoj, ve skutečnosti je to skvělá potravina, kterou můžeme každému jenom doporučit. Je bohatá na vlákninu, bílkoviny a dokonce obsahuje i celou řadu vitamínů a minerálů, z nichž nejdůležitější jsou třeba hořčík, draslík, železo nebo i vitamíny skupiny B. A i když má trochu specifickou chuť, jakmile si na ni zvyknete, uvidíte, že vám bude chutnat.
No a ve spojení se skvělou kávou si ji naprosto zamilujete. Není nic jednoduššího, než si vlézt pod deku a relaxovat při dlouhých podzimních večerech s šálkem skvělého dýňového latte! Mrkněte k nám do eshopu a udělejte si zásoby na zimu. :)