Pokud na Vánoce rádi pečete, jistě víte, že vanilkový cukr dodá každému cukroví nádhernou a neodolatelnou vůni. Jenže kupovaný vanilkový cukr se může při větším pečení dost prodražit. Udělat si domácí vanilkový cukr je přitom poměrně levné a hlavně přesně víte, jaké ingredience do něj použijete. Pojďme se podívat na jednoduchý recept.
Jak se dělá vanilkový cukr?
Výroba vanilkového cukru je neskutečně jednoduchá a bude vám na ni stačit jeden až dva vanilkové lusky, kilo cukru krupice a pokud možno výkonný mixér. Samotný postup je také neskutečně jednoduchý, z každého lusků stačí odkrojit obvykle ne příliš dobrou spodní část a zbývající část nakrájet na menší kousky. Ty smíchejte s cukrem v mixéru, zapněte a nechejte mixovat. Pro co nejintenzivnější chuť je samozřejmě dobré použít lusků více, ovšem jeden až dva na kilogram jsou naprosto dostačující. Po rozmixování by se měl cukr krupice proměnit na jemný prášek, ale pro jistotu můžete klidně cukr ještě přesít, abyste měli jistotu, že v něm nejsou nerozmixované hrudky.
Kdy a jak cukr použít?
Domácí vanilkový cukr můžete použít klidně hned po přípravě, ovšem nejlepší je, když ho necháte nějaký čas rozležet. Dá se použít samozřejmě všude tam, kde byste použili klasický cukr, ovšem nejvíce z něj získáte v již zmíněném vánočním cukroví. Nezapomeňte však koupit kvalitní a čerstvý vanilkový lusk, který se půjde dobře rozmixovat. Starší a tvrdé lusky by totiž mohli jít hůře, a tedy by vyžadovaly mnohem více času v mixéru. Kvalitní lusk můžete nakoupit přímo v našem eshopu a když už si budete vybírat vhodné suroviny, nezapomeňte do košíku přihodit například kvalitní arabiku nebo některý z našich skvělých černých čajů.