O tom, že snídaně tvoří základ dne, snad není nejmenší pochyb. Po probuzení je opravdu dobré dodat tělu spektrum různých živin a psychicky i fyzicky se připravit na náročný den plný práce, stresu a povinností. A pokud nemáte v oblibě hutné slané snídaně, našli jsme pro vás ideální řešení. S naším dnešním receptem si totiž zvládnete během pár minut vyrobit domácí granolu plnou poctivých surovin. Bez éček, zvýrazňovačů chuti i palmového oleje.
Proč do granoly přidávat matcha čaj?
Je dost pravděpodobné, že o granole jste již někdy slyšeli. Jedná se o zapečenou směs různých ořechů, obilovin a semínek, což je skvělá a hlavně cenově dostupná snídaně plná zdravých tuků, sacharidů i bílkovin. Možná si ale říkáte, proč do nich vůbec přidávat matcha čaj? Důvody jsou hned dva. Tím prvním je skvělá chuť, kterou i jediná lžička zvládne celé granolové směsi dodat. Druhým důvodem je, že matcha obsahuje obrovské množství vitamínů, minerálů, antioxidantů, katechinů a v neposlední řadě i chlorofylu. Již tak prospěšnými látkami nabitou granolu díky čaji matcha povznesete na úplně novou úroveň.
Jak si domácí granolu připravit?
Příprava domácí granoly je naprosto jednoduchá a zabere vám jen pár minut. Nejdřív ale budete muset nakoupit jednotlivé suroviny. I když si samozřejmě můžete složky ubírat či přidávat podle libosti, my doporučujeme použít především:
- 400g ovesných vloček
- 100g sušeného kokosu
- Třtinový nebo bílý cukr
- 150g mandlí nakrájených na plátky (eventuálně celých)
- Dužinu z vanilkového lusku, skořice, kardamom a další koření dle libosti
- Agávový sirup či podobné tekuté sladidlo
- 2 lžíce BIO kokosového oleje
- 4 čajové lžičky čaje matcha
Když máte jednotlivé suroviny, není na receptu vlastně co zkazit. Všechny suché suroviny smíchejte v jedné misce. Mezitím rozpusťte kokosový olej, smíchejte jej s vanilkovou dužinou a ostatním kořením dle vašich preferencí, agávovým sirupem a třtinovým cukrem. Pak již zbývá jen tuto směs smíchat se suchými surovinami a vložit na 40 minut do trouby předehřáté na 140°C.
Asi nejtěžší je na celém receptu pravidelné míchání. Vždy zhruba po 10 minutách doporučujeme celou směs vytáhnout z trouby a důkladně promíchat. Je důležité, aby řádně proschla a veškerá voda se odpařila. V opačném případě totiž směs začne plesnivět již po pár dnech.
Jakmile troubu vypnete, nechte směs zchladnout a teprve v této fázi přimíchejte 4 čajové lžičky matchy. Pokud by tento zelený čaj prošel tepelnou úpravou, mohl by přijít o některé z prospěšných látek a samotná chuť by mohla být negativně ovlivněna.
Granolu doporučujeme skladovat ve tmavé neprodyšné nádobě a konzumovat kdykoliv během dne třeba s jogurtem a borůvkami či jiným ovocem.
Jakou matchu doporučujeme vybrat?
Matcha sice není ten nejlevnější čaj, ale zato se jedná o opravdu výběrový produkt, který si zamilujete. A jak jste se mohli dnes přesvědčit, nemusíte ho jenom pít - můžete si udělat i výbornou granolu, které přídavek zeleného čaje dodá jedinečnou chuť a celou řadu vitamínů a minerálů. Pokud si budete chtít vychutnat opravdu dobrý a kvalitní čaj, doporučujeme vybrat náš zelený čaj Matcha v sáčku. Skvěle vám poslouží jak na pití, tak do různých receptů a v poměru ceny a kvality vychází skvěle.