Carajillo je nápoj, jehož původ je opředený mnoha legendami a přestože v některých oblastech Španělska je opravdu velmi populární, nikdy se nedostal do kávového mainstreamu. Jeho příprava se také napříč různými regiony může značně lišit, přičemž některé ze zajímavých způsobů přípravy jsme pro vás vybrali i do dnešního článku.
Co je carajillo a jak na ně?
Ačkoliv existuje celá řada historek o původu tohoto zajímavého nápoje, jako nejpravděpodobnější se jeví jeho vznik ze slova coraje, které značí odvahu. A jelikož se ve své nejzákladnější variantě jedná pouze o kombinaci kávy a alkoholu v poměru 1:1, podle místních legend si právě tímto nápojem dodávali vojáci odvahu před bojem. Když dnes na carajillo někde narazíte, pravděpodobně se bude jednat o směs kávy a Grand Marnier, což je pomerančový likér dodávající příjemnou atypickou chuť. V různých regionech se ale použitý alkohol liší a někde sází například na rum, sambucu, whiskey nebo třeba brandy či lokální Licor 43. Zajímavé je, že aby koncentrace alkoholu nebyla tak silná, v některých oblastech nejprve umístí do silné sklenice destilát, ten při servírování zapálí a následně jej uhasí naléváním kávy. Někde přidávají do výsledné kombinace citronovou kůru, jinde sází třeba na skořici a někde si ho pro změnu rádi osladí pořádnou porcí třtinového cukru. Možností máte zkrátka a dobře milion a ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, tenhle nápoj zkrátka stojí za zkoušku.
Jaké kombinace doporučujeme?
Ačkoliv vaší fantazii se meze rozhodně nekladou, samozřejmě, že některé kombinace chutnají lépe než jiné. My bychom proto doporučovali sáhnout například po kombinaci Grand Marnier, trochy citronové kůry a některé z našich vynikajících čerstvých arabik z celého světa. Pokud však rádi experimentujete, s koktejlem carajillo si rozhodně přijdete na své.