Pokud jste někdy cestovali do Tibetu, Indie, nebo třeba Nepálu, jistě víte, že mnohé tamní čajové rituály jsou skutečně zajímavé a mnohdy nepochopitelné. V tomto článku vám proto ukážeme recept na tradiční máslový čaj po cha, přičemž vám představíme jak tradiční, tam i lehce modifikovaný recept.
Jak se po cha dělá?
Originální recept na po cha je velmi komplikovaný a obsahuje velmi raritní čaj, který je vařený dlouhé hodiny, aby z něj vznikl silný sirup, který se následně kombinuje s vodou, mlékem yaka a dalšími ingrediencemi. Mezi cestovateli z jiných zemí je však populárnější varianta, kterou vám představíme v rámci tohoto receptu.
Na ni budete potřebovat výrazný černý čaj, jako je například assam. Připravte si z něj v hrnci silný nálev, do kterého ještě za tepla přidáte čtvrt lžičky soli a zhruba 50 ml mléka nebo smetany. Ještě chvíli směs míchejte a poté teprve stáhněte ze zdroje tepla. Přidejte lžíci másla a důkladně rozmíchejte – některé recepty dokonce doporučují čaj s máslem rozmixovat, aby se textura více sjednotila.
Jaký čaj vybrat?
Originální recept vychází z čaje pěstovaného v oblasti zvané Pemagul v Tibetu. Čaje z této oblasti jsou ale velmi raritní a upřímně řečeno ve chvíli, kdy je nahradíte výrazným černým čajem, prakticky nepoznáte rozdíl. My pro tyto účely doporučujeme buď kvalitní assam z naší nabídky, nebo třeba chuťově vynikající darjeeling. A na závěr ještě zbývá dodat, že ačkoliv tento recept nemusí působit úplně lákavě, mnoho lidí si na něj postupně zvyklo a nedají na něj dopustit. Ačkoliv chuť je zpočátku netypická, dá se na ni zvyknout.