V rámci rubriky Naše recepty jsme o kombinaci kávy a alkoholu psali již několikrát a je nutné říct, že existují stovky variant, jak spolu tyto dvě ingredience míchat. Zatímco chuťově komplexní nápoje jako Espresso Martini však kombinují hned několik druhů alkoholu, corretto si klade za cíl pouze lehce vyzdvihnout chuťové nuance obsažené v kávě. Více se na tento nápoj podíváme v tomto článku.
Co je corretto a jak se dělá?
Corretto patří bezpochyby k nejjednodušším kávovým nápojům a asi vás nepřekvapí, že, podobně jako třeba espresso, pochází z Itálie. Samotný výraz corretto by se dal přeložit jako “opravený” a předpokládá se, že svůj původ má ve válečném období, kdy se káva coby nedostatkové zboží míchala s různými náhražkami a jelikož chuť byla velmi špatná, opravovala se ještě troškou alkoholu. Samotný postup je tak nesmírně jednoduchý, protože stačí vzít vaši oblíbenou kávu – například espresso – a nalít do ní zhruba 10-20 ml alkoholu – nejčastěji se používá grappa, což je italská vinná pálenka, ovšem můžete použít klidně i brandy, sambucu nebo cokoliv jiného, co máte právě po ruce. Cílem není kávě dodat alkohol, ale vyzdvihnout její chuťové vlastnosti, takže s alkoholem to skutečně není potřeba přehánět.
Vyberte kávu, která není potřeba opravovat
Samozřejmě, že když si vyberete kvalitní kávu, jako například některou z našich čerstvých arabik z celého světa, nebude již třeba ji nějak opravovat nebo vylepšovat. Přesto však doporučujeme corretto vyzkoušet, protože je to opravdu zajímavá zkušenost. Alkohol by v kávě neměl být téměř vůbec cítit, ovšem její chuť může vhodně zvolený destilát opravdu lehce vylepšit a probudit třeba i nové chuťové tóny, o kterých jste doteď téměř neměli tušení.