Ledová káva existuje v desítkách a stovkách různých variací a ať navštívíte kterékoliv stránky, pokaždé najdete trochu jiný recept. My jsme ledových káv samozřejmě vyzkoušeli spoustu, přičemž jsme otestovali mnoho receptů radících jak připravit ledovou kávu, ale nejlepší může být jen jeden z nich. V dnešním receptu se s vámi tedy podělíme o úžasnou ledovou kávu s konzistencí ledové tříště a chutí, jakou si zamilujete od prvního ochutnání.
Základ všeho tvoří dobrá káva…
Aby vůbec ledová káva mohla chutnat dobře, musíte zvolit optimální kávu. A samozřejmě záleží i na vámi preferovaném způsobu přípravy. Pokud kávu připravujete rádi rychle a na poslední chvíli, určitě vám přijde vhod třeba naše speciální instantní arabika vytvořená přímo na ledovou kávu. Ta se dobře rozpouští i ve studené vodě či mléce, ale zároveň vás nepřipraví o chuťový zážitek spojený s klasickou čerstvě praženou arabikou. Jestli si s přípravou ledové kávy dáváte, stejně jako my, rádi záležet a jste ochotni ji připravovat déle dopředu, hodí se zvolit kávu mletou. V takovém případě je volba sice na vás, ale my bychom vřele doporučovali zvolit třeba naši arabiku z Etiopie, která i po vychladnutí nabízí úžasnou kakaově-čokoládovou chuť a optimální dávku kofeinu.
Jak si udělat ledovou kávu?
Příprava ledové kávy doma je sice velmi jednoduchá, ale musíte s ní začít zavčas. Jste už netrpěliví a ptáte se, jak na ledovou kávu? Na dvě porce budete potřebovat:
- 20g výběrové arabiky
- Vodu a led
- Mléko nebo smetanu
- Javorový sirup či jiné tekuté sladidlo
S přípravou kávy doporučujeme začít s dostatečným předstihem. Aby měla konzistenci ledové tříště, doporučujeme nachystat poměrně dost ledu. Vůbec nejideálnější je místo zmrzlé vody použít zmrzlou kávu – my jsme ji připravili z 10g arabiky a 250ml, přičemž po vychladnutí jsme kávu nalili do formičky na led a nechali přes noc zamrazit. Díky tomu nedojde k pozdějšímu naředění kávy vodou a drink bude chutnat stále dobře.
Další den před přípravou kávy jsme umístili zmrzlé kávové kostky do mixéru, přidali k nim zhruba 50ml mléka a zhruba stejné množství čerstvé připravené silné arabiky, kterou jsme předtím nechali lehce zchladnout. Pak stačí jen mixér zapnout a vytvořit tak kávovou ledovou tříšť. Teď už jen zbývá na okraje skleniček použít trochu javorového sirupu, čokoládového topingu nebo čehokoliv jiného, co máte rádi a kávu nalít. Tak dobrou chuť!