Když se řekne turecká káva, většině lidí se vybaví černá káva bez mléka připravovaná v tradiční konvičce zvané džezva. Káva ale není nesmírně oblíbená jen v Turecku, nýbrž na celém Arabském poloostrově, tedy třeba v Jemenu, Kuvajtu, Bahrajnu a dalších státech. Mnohdy se ale setkáte s lehce modifikovanou tureckou kávou, které se u nás říká arabská káva. Pojďme se v rámci tohoto receptu podívat na to, jak se arabská káva připravuje a jakou vybrat.
Jak se arabská káva připravuje?
Jak jsme již naznačili v úvodu tohoto článku, arabská káva se připravuje pomocí konvičky zvané džezva, o které jsme již detailněji psali v rámci jednoho z předešlých článků. Ačkoliv samotný nástroj může vypadat poněkud složitě, ve skutečnosti je to velmi jednoduché, protože do džezvy stačí pro přípravu arabské kávy dát kávu, trošku cukru podle vašich preferencí a v neposlední řadě také koření jako je kardamom (ten se obvykle používá nejhojněji), vanilka nebo například skořice. Společně se tyto ingredience vaří, dokud se káva nezpění a teprve poté je dobré ji servírovat. Nezapomeňte však na to, že káva z džezvy má obecně poměrně vysoký obsah kofeinu, což jsme řešili v samostatném článku.
Jakou arabskou kávu vybrat?
Při přípravě arabské kávy máte k dispozici celou řadu různých možností. Pokud se vám líbí primárně kořeněná vůně této specifické kávy, doporučujeme sáhnout přímo po naší aromatizované arabské kávě, která obsahuje prvotřídní kávová zrna a aroma kardamomu. Jestli si však chcete s přípravou domácí arabské kávy více vyhrát, určitě doporučujeme zvolit klasickou čerstvou arabiku z naší široké nabídky káv a doma si do džezvy spolu s kávou dát i vámi preferované koření v takovém poměru, jaký vám vyhovuje.