Kalabasa na čaj Maté Nature s kovovým kroužkem

Kód: 38623
399 Kč / ks 330 Kč bez DPH 399 Kč / 1 ks
Skladem
Můžeme doručit do:
31.10.2024
Možnosti doručení

Pokud máte rádi maté, jistě vám není cizí ani kalabasa – charakteristická nádoba z vydlabané dýně, z níž se maté obvykle pije. Kromě toho, že je popíjení maté z kalabasy tradiční, ale také nabízí celou řadu výhod. Kalabasa se například snadno udržuje a jelikož je velmi odolná, můžete si ji bez obav vzít třeba do přírody. Životnost kalabasy i praktičnost použití pak zvyšuje kovový kroužek, kterým je nádoba opatřena. V naší nabídce najdete buď hnědou variantou Nero, nebo světlou Nature.

Rozměry: otvor o průměru cca 4cm a výška cca 7cm

Kalabasy zasíláme dle momentálních skladových zásob. Velikost, tvar i dekor se proto můžou lišit.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Tradiční způsob přípravy maté

K tradiční přípravě maté je zapotřebí kalabasa a bombilla. Do kalabasy nasypeme maté, zakryjeme dlaní, otočíme do horizontální polohy a jemně zatřepeme, aby se jemné části čaje dostaly až dospod. Současně tak snížíme riziko ucpání bombilly. Poté vrátíme kalabasu do původní polohy, a to tak, aby maté zůstalo pod úhlem kolem 45°. Do volného prostoru postavíme bombillu. Maté poté zalejeme teplou vodou (kolem 50 °C) a necháme úplně vsáknout. Horkou vodu o teplotě 70 až 80 °C následně nalijeme do místa, kam jsme předtím umístili bombillu, kterou hotový nápoj srkáme. Z jedné dávky lze připravit hned několik nálevů, stačí po dopití kalabasu opět naplnit teplou vodou. Druhý a každý následující nálev již ale nemícháme.

Příprava kalabasy

Kalabasu je nutné na pití maté nejprve připravit. Tato příprava se nazývá currádo a jde o obřad v pravém slova smyslu. Kalabasa se nejprve ze tří čtvrtin naplní suchým maté, které se následně zaleje vodou o teplotě 70 až 80° Celsia. Vodu nalejeme až po okraj kalabasy a necháme 24 hodin stát. Po uplynutí výše zmíněné doby vyjmeme vyluhované maté z kalabasy a její vnitřek důkladně umyjeme pod tekoucí vodou. Zbytky dužiny opatrně vydlabeme kávovou lžičkou a kalabasu opět naplníme čerstvým maté, které následně zalejeme vodou o teplotě 70 až 80° Celsia. Naplněnou tykev odstavíme na dalších 24 hodin, aby nasákla příjemné aroma. Následující den důkladně vyprázdníme a vymyjeme vnitřek kalabasy. Tak je tak nyní připravena k čajovému obřadu.

Péče o kalabasu

Kalabasa je vyrobena z přírodního materiálu, u kterého je prosakování vody přirozeným jevem. Chcete-li tak zamezit prosakování maté, pak jej v kalabase nenechte zbytečně dlouho stát. Rovněž dbejte na to, abyste lístky maté nezalévali větším množstvím vody, než je třeba. Údržbu rozhodně nezanedbávejte, v opačném případě byste jednoho dne mohli zažít nemilé překvapení v podobě plísně.

Doplňkové parametry

Kategorie: Kalabasy - Bombily
Země původu: Argentina

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Čajová zahrada je naše vlastní autentická značka, která pro vás již více než 20 let dováží stovky různých čajů, z nichž si dokáže vybrat každý! Je jedno, jestli máte rádi prémiové zelené čaje, nebo preferujete spíše různé ovocné směsi. Pokud je pro vás prioritou kvalita použitých surovin, jejich následné šetrné zpracování a také velmi přívětivá cena, pak jste tu správně. A pevně věříme, že jakmile naše produkty jednou ochutnáte, budete nadšení.