Japan Matcha Nyoko Kagoshima HOSHI BIO 50g - zelený čaj
Kód: 00020Související produkty
Detailní popis produktu
Japonské čaje matcha patří mezi velmi specifické druhy čaje, které jsou ale v posledních letech čím dál tím populárnější. A zatímco někdo nedá dopustit například na nápoje jako je matcha latte, někomu vyhovuje pít tento čaj výhradně bez jakýchkoliv aditiv. A ať už preferujete jakýkoliv způsob přípravy, matcha rozhodně stojí za zkoušku.
Čím je matcha výjimečná?
Čaj matcha je specifický především tím, že před sklizní dochází k zakrytí čajových lístků před slunečním zářením, čímž dochází ke změnám v chemické struktuře čaje. Následně dochází ke sběru pouze těch nejjemnějších čajových lístků a jejich šetrnému mletí na jemný prášek. Tento prášek se následně rozmíchá ve vodě a tak vzniká čaj matcha. Kvalitní japonské čaje matcha obsahují obrovské množství různých vitamínů, minerálů i stopových prvků a najdete v nich rovněž větší množství kofeinu nebo theaninu než v jiných zelených čajích.
Jak se čaj matcha připravuje?
Na čaji matcha je samozřejmě specifická rovněž jeho příprava. Kvalitní matcha by neměla přijít do kontaktu s kovovým vybavením, což je důvod, proč na našich stránkách najdete rovněž celé matcha sety obsahující bambusovou lžičku na nabírání čaje matcha (tzv. čašaku), metličku pro rozmíchání (časen) a samotnou nádobu určenou k rozmíchání (čavan). Důležité je rovněž vědět, že na přípravu čaje matcha byste měli používat vodu o teplotě pouze kolem 60 stupňů, abyste nezničili cenné chuťové vlastnosti. Na 200 ml vody je dobré použít pro začátek 2 lžičky čašaku. Matcha má specifickou chuť a pokud na ni nejste zvyklí, doporučujeme nepřipravovat příliš hustý nálev. Později je samozřejmě možné množství matcha čaje zvýšit.
Příprava čaje Matcha
Čaj Matcha se dává přímo do čajových nádobek, přelévá horkou vodou a pění bambusovou metličkou.
Mačča - Matcha - práškový čaj - Nefritová pěna
Pod tímto mazlivým jménem se skrývá unikátní práškový čaj, jenž má za sebou tisíciletou historii, nejprve v Číně a od 12. století i v Japonsku. Používá se při věhlasném japonském čajovém obřadu. I jeho civilní pití by však mělo být slavnostním úkonem.
Matcha se stejně jako Gyokura vyrábí výlučně z nejkřehčích čajových lístků nasbíraných brzy zjara na zastiňovaných plantážích. Na rozdíl od Gyokura se ovšem lístky při zpracování nesvinují, ale po usušení se z nich speciálním postupem vypreparují všechny žilky. Vzniklé listové útržky či vločky se nazývají tenča. Tato surovina se posléze rozemele na velejemný čajový pudr jasně zelené barvy. V minulosti se čaj drtil ve zvláštních kamenných mlýncích těsně před podáváním, aby byl co nejčerstvější a nepřišel o jediný odstín své výborné chuti a vůni.
Matcha se používá i na výrobu sladkých, chlazených osvěžujících čajů, jež jsou vhodné pro běžné pití. V potravinářství jsou hrubší druhy tohoto čaje využívány k ochucování jídel, výrobě čajové zmrzliny, bonbonů nebo žvýkaček.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Japan Matcha - zelený čaj |
---|---|
Dodavatel: | Great Tea Garden s.r.o. |
Japonský zelený čaj Matcha a příslušenství: | Prémiová Matcha |
Země původu: | Japonsko |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.