Japan Matcha Nyoko Ami BIO Ceremonial v dóze - zelený čaj
Kód: 16625Související produkty
Detailní popis produktu
Matcha není ani zdaleka jen obyčejný zelený čaj. Svůj původ má v Japonsku, kde v rámci nejrůznějších rituálů byl servírován právě prášek z rozemletých čajových lístků, který se přímo rozmíchal v horké vodě.
Proč matcha stojí za zkoušku?
Matcha má obecně vzato celou řadu různých výhod. Kromě atypické a velmi intenzivní chuti je důležité zmínit také vysoký obsah celé řady zajímavých látek. Například obsahuje více kofeinu než běžné zelené čaje, ale najdeme v něm také theanin nebo celou řadu vitamínů a minerálů, stejně tak jako různých antioxidantů. No a v neposlední řadě je také specifická svou unikátní přípravou. Zatímco kvalitnější čaje matcha se obecně řečeno hodí spíše na pití při výjimečných příležitostech, matcha běžné kvality je skvělá i do nejrůznějších dezertů nebo třeba na přípravu matcha latté.
Čím je Matcha Ami výjimečný?
Mezi producenty čaje matcha patří především Japonsko a Čína. A hodí se podotknout, že ty japonské bývají považovány za kvalitnější. Kromě toho, že Matcha Ami pochází právě ze Země vycházejícího slunce, také nabízí ceremoniální kvalitu prášku, což je zárukou nejvyšší možné kvality. Zatímco některé méně kvalitní matcha čaje se hodí spíše do nejrůznějších receptů, Ami je jako stvořená pro zvláštní příležitosti.
Jak si ho připravit?
Jelikož je tento čaj opravdu výjimečný, hodí se k jeho přípravě využít tradiční příslušenství, které samozřejmě na našich stránkách v záložce Matcha čaj také najdete. Mezi obvykle používané nástroje patří především bambusová lžička (chashaku) na nabírání prášku, miska (chawan, čavan), ve které se čaj míchá a samozřejmě nesmíme zapomenout ani na originální bambusovou metličku (chasen), s jejíž pomocí se zbavíte veškerých hrudek při přípravě tohoto čaje.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Příprava čaje Matcha
- Zářící zelená Matcha/Maccha se dává přímo do čajových nádobek, přelívá horkou vodou a pění bambusouvou metličkou.
Mačča - Matcha - práškový čaj - Nefritová pěna
Pod tímto mazlivým jménem se skrývá unikátní práškový čaj, jenž má za sebou tisíciletou historii, nejprve v Číně a od 12. století i v Japonsku. Používá se při věhlasném japonském čajovém obřadu. I jeho civilní pití by však mělo být slavnostním úkonem.
Matcha se stejně jako Gyokura vyrábí výlučně z nejkřehčích čajových lístků nasbíraných brzy zjara na zastiňovaných plantážích. Na rozdíl od Gyokura se ovšem lístky při zpracování nesvinují, ale po usušení se z nich speciálním postupem vypreparují všechny žilky. Vzniklé listové útržky či vločky se nazývají tenča. Tato surovina se posléze rozemele na velejemný čajový pudr jasně zelené barvy. V minulosti se čaj drtil ve zvláštních kamenných mlýncích těsně před podáváním, aby byl co nejčerstvější a nepřišel o jediný odstín své výborné chuti a vůni.
Matcha se používá i na výrobu sladkých, chlazených osvěžujících čajů, jež jsou vhodné pro běžné pití. V potravinářství jsou hrubší druhy tohoto čaje využívány k ochucování jídel, výrobě čajové zmrzliny, bonbónů nebo žvýkaček.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zelený čaj |
---|---|
Dodavatel: | Great Tea Garden s.r.o. |
Japonský zelený čaj Matcha a příslušenství: | Ceremoniální Matcha |
Země původu: | Japonsko |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.