China Keemun Congou - černý čaj
Kód: 04306 05306 14666 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Čínské černé čaje
Čína sice není se semi sty tisíci tunami ročně největším producentem čaje, ale v celkovém součtu zaujímají zdejší čajové plantáže největší plochu na světě. Výborný čaj se tu pěstuje v devatenácti provinciích, v pásmu dlouhém více než dva tisíce kilometrů a několik set kilometrů šitokém. K nejslavnějďím čajovým olbastem patří provincie S´čchuan Chu-nan, Čet-ťiang, Ťiang-si, Kuang-tung, An-chuej,Jun-nana atd... Jen v posledně jmenované oblasti se vyrábí více než dvě stě druhy čajů.
I když Číňané znali černé čaje s největší pravděpodobností už v 7. stoletï, nijak zvlášť si je neoblíbili, V Číně se černý čaj nazývá chung-čcha - červený čaj. K rozvoji výroby těchto čajů došlo až za panování mandžuské dynastie Čching (1644-1911), protože noví dobyvatelé a vládci Číny je měli raději než čaje zelené a částečně oxidované. O zvýšenou poptávku se však především zasloužil export do Evropy a Ameriky, k němuž v masovém měřítku došlo během 18. století.
Černý čaj jeho historie a zpracování
Černý čaj (občas také zvaný červený čaj) - přestože tyto plně fermentované čaje nejsou v Číně příliš oblíbeny, jejich hlavní druhy jsou mistrovskými díly. I levnější sorty nás příjemně překvapí pěkným vzhledem, svědčícím o dokonale provedené sklizni a zpracování čaje. Některé čaje z této skupiny se vyrábějí pouhých padesát let (např. čaj Yunnan) zatímco jiné jsou známy od 17. století. Nicméně je nutno předpokládat, že tento typ čaje je Číňanům znám přinejmenším stejně dlouho jako vícenásobně fermentované čaje typu Pu Erh, (tj. zhruba od 7. století n. l.), ale patrně jim příliš nelahodil.
Černý čaj je, jak již bylo zmíněno, fermentovaný a oolong je polo-fermentovaný. Po sklizni se listy nechají „zvadnout“, tedy částečně usušit, a to podle stylu buď na slunci, nebo ve stínu. Pokud lístky nejsou částečně vysušeny, nelze je svinout. Enzymatické procesy probíhají pravé během tohoto vadnutí. Nejlepší čaje jsou proto ty, u kterých vadnutí proběhne díky suchému počasí během několika hodin. „Deštivé čaje“, které vadnou pomaleji, nejsou tak oblíbené.
Když jsou svinuty, jsou čajové lístky rozprostřeny na vlhkém a studeném místě k fermentaci, tedy k další oxidaci. Účinky obou fází oxidace se od sebe výrazně liší. Patrně proto, že po svinutí jsou oxidaci vystaveny i další složky listů, například esenciální oleje. Právě proto nesmí být lístky určené k výrobě černého čaje či oolongu před svinutím "usmrceny", jako je tomu v případě lístků určených pro čaj zelený.
Finest China Keemun Congou
Little content of tein, lovely and elegant cup.
Finest China Keemun Congou
Poca teina, gusto amabile ed elegante.
Finest China Keemun Congou
Wenig Tein, lieblicher und eleganter Geschmack.
Finest China Keemun Congou
Peu de théine, un goût doux et élégant.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Černý čaj |
---|---|
Dodavatel: | Great Tea Garden s.r.o. |
Země původu: | Čína |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Čajová zahrada je naše vlastní autentická značka, která pro vás již více než 20 let dováží stovky různých čajů, z nichž si dokáže vybrat každý! Je jedno, jestli máte rádi prémiové zelené čaje, nebo preferujete spíše různé ovocné směsi. Pokud je pro vás prioritou kvalita použitých surovin, jejich následné šetrné zpracování a také velmi přívětivá cena, pak jste tu správně. A pevně věříme, že jakmile naše produkty jednou ochutnáte, budete nadšení.