Zdá se vám váš čaj hořký? Poradíme, kde může být problém

Čaj bývá pro spoustu z nás prvním nápojem, po kterém sáhneme bezprostředně po probuzení. Pro některé je to dokonce i součást pomyslného relaxačního rituálu, který praktikují třeba po návratu návratu z práce. V žádné z těchto situací ale nechcete, aby váš čaj chutnal jinak, než očekáváte. V tomto článku se podíváme na to, proč vám čaj může připadat hořký a jak to napravit. 

Proč vám může připadat čaj hořký?

Máte pocit, že čaj, který vám vždycky chutnal, je najednou tak nějak hořký? Na vině může být celá řada faktorů, z nichž nejčastěji můžete narazit na:

  • Příliš tvrdou vodu – každá voda obsahuje určité množství minerálů. Jakmile se v ní ale objeví nadbytek vápníku a hořčíku, hovoříme o tzv. tvrdé vodě, která mimo jiné ovlivňuje i to, jak čaj (nebo káva) chutná. Poznáte to typicky tak, že se třeba při přípravě zmiňované kávy na hladině šálku vytvoří jakoby olejové skvrny, které mohou tvrdou vodu indikovat. 
  • Teplota vody – když připravujete jakékoliv jídlo, musíte dodržovat určité teplotní rozmezí, ve kterém si pokrm připravujete. Stejně tak i voda na čaj musí splňovat určitou teplotu, aby došlo k optimálnímu vylouhování. Zatímco studenější voda neumožní čaji se vylouhovat dostatečně, teplá voda může způsobit zhořknutí. Více se o tom dočtete v našem samostatném článku. 
  • Špatná doba louhování – když necháte čaj louhovat příliš dlouho, s největší pravděpodobností bude hořký, protože se do něj uvolní pořádná porce taninů a dalších látek, které chuť ovlivňují. I na téma jak dlouho louhovat čaj jsme se zaměřili v samostatném článku, na který vás pouze odkážeme. 
  • Nesprávný poměr čaje a vody – jakmile použijete příliš mnoho, nebo naopak příliš málo čaje, může se stát, že jeho chuť bude podstatně hořčí, než jakou byste si představovali. 

hořký čaj 1

Jak tyhle problémy vyřešit? 

Pokud si připravujete supermarketové čaje ze sáčků, nejspíš to není žádná věda. Když ale přesedláte na kvalitní sypaný čaj, není od věci si nastudovat, jak ho připravovat, s čímž vás rádi seznamujeme v našich článcích. Jediný z častých důvodů, proč má čaj tendence hořknout, nesouvisejících s přípravou, je tvrdá voda, kterou je určitě dobré řešit i z jiných důvodů, než je jen příprava čaje. Například to může vést k nadměrnému usazování vodního kamene má spotřebičích. Je proto dobré v takovém případě popřemýšlet o vodních filtrech či jiných možnostech řešení boje s tvrdou vodou. 

hořký čaj

Nezapomeňte si doplnit zásoby kvalitního čaje 

Když už teď víte, kde může být v souvislosti s přípravou čaje problém, nebojte se investovat do kvalitnějších produktů, jejichž chuť je samozřejmě mnohem intenzivnější a lepší než v případě některých sáčkových čajů. A právě s objevováním kouzel spojených se zelenými, černými, žlutými či bílými čaji, vám může pomoci Čajová zahrada, kde nabízíme širokou nabídku jak známých čajů, tak i zajímavých specialit. Za zmínku stojí třeba nejrůznější lisované puerhy, vyzrálé oolongy nebo třeba tzv. létající čaje, tedy čerstvé černé čaje z letošní sklizně. A pokud dáváte přednost kávě, z široké nabídky kvalitních arabik z celého světa, které pro vás pražíme až v naší holešovické pražírně, si zvládne vybrat snad každý. Ať už preferujete spíše kávu, nebo čaj, v široké nabídce Čajové zahrady si přijdete na své. A navíc za skvělé ceny a se spolehlivým doručením až domů.