Zázvorové pivo: Ideální složka letních koktejlů?

Když se řekne léto, mnoha lidem se bezpochyby vybaví nejrůznější koktejly a drinky. A i když to možná pro někoho z vás může znít až neuvěřitelně, nemusíte být žádný profesionální barman ani barista, abyste si některé z kávových drinků mohli připravit v pohodlí vlastního domova. Jednou ze základních surovin, které pro to však oceníte, bude i zázvorové pivo. Co je zač? A jak ho používat? Na to se podíváme v tomto článku, kde vám dáme tipy na několik různých receptů. 

Co je zázvorové pivo? 

Ačkoliv název může být poměrně matoucí, zázvorové pivo (v angličtině označované jako ginger beer nebo též ginger ale) ve skutečnosti není pivo v pravém slova smyslu, ale jedná se spíše o takovou perlivou limonádu, která zpravidla bývá nealkoholická. Zázvorové pivo je tak do značné míry podobné třeba toniku, protože se jedná o perlivý nápoj, který mimo jiné obsahuje vodu, cukr (mnohdy třtinový) a samozřejmě také pořádnou porci zázvoru, jemuž vděčí za specifickou a příjemně štiplavou chuť. 

zázvorové pivo do koktejlů 1-min_1

K čemu se používá? 

Vzhledem k velmi specifické a příjemně štiplavé chuti je zázvorové pivo naprosto skvělým osvěžením v horkých letních dnech. Stačí ho pořádně nachladit a pak si ho vychutnat na kostkách ledu. Kromě toho má však obrovské využití v nejrůznějších ikonických drincích a použít jej můžete jako solidní základ celé řady tzv. long drinků. Jednoduchý a velmi známý je třeba koktejl Moscow Mule, který je kombinací zázvorového piva, citronu a vodky. Když pak místo vodky použijete tmavý rum, který nalijete na zázvorové pivo na ledu, dostanete tzv. Dark & Stormy, což je další z mnoha ikonických drinků, které musí umět každý barman. Samozřejmě pak existují i výrazně složitější kreace, které vyžadují řadu dalších surovin, ale těmi se v rámci tohoto článku nebudeme zabývat. 

A co káva? 

Obrovskou popularitu v posledních letech získal osvěžující nápoj Espresso Tonic, kterému jsme se věnovali v samostatném článku. Nic vám ovšem nebrání vyměnit obyčejný tonic právě za ginger beer, které je chuťově výraznější a silnému espressu tak dodá také příjemný šmrnc. Nemusíte se však omezovat pouze na espresso, které může být bez pákového kávovaru dost náročné na výrobu. Nám se totiž velmi osvědčilo použít například v jednom z předchozích článků diskutovaný batch brew, který stačí připravit klasickým způsobem a následně jej vychladit přes noc v ledničce. Sázkou na jistotu pak bude také cold brew, na které jsme pro vás připravili na našich stránkách celý samostatný recept. Možností tak máte zkrátka a dobře celou řadu a vašim chuťovým preferencím se meze nekladou. Experimentovat můžete rovněž s poměrem jednotlivých surovin a přidat se dají i další netradiční ingredience. Ke kombinaci zázvorového piva se zmíněným cold brew skvěle sedí například na plátky nakrájené citrusové ovoce. 

zázvorové pivo do koktejlů 2-min

Jakou kávu vybrat? 

Zázvorové pivo je, ostatně tak jako káva, k dostání v celé řadě různých variant. Běžně ho však seženete v supermarketu, přičemž obecně platí, že dražší (často do skla balené) zázvorové pivo disponuje intenzivnější chutí, ale dobrý přehled o tom, zda je tenhle drink pro vás, vám poskytnou i levnější alternativy. A pokud jde o vhodnou kávu, my bychom doporučovali sáhnout po arabice z Etiopie, která se skvěle hodí jak na zmíněné cold brew, tak také třeba pro přípravu silné kávy z moka konvičky