Proč se černý čaj zalévá vroucí vodou?

Pokud si příliš nepotrpíte na kvalitní čaje, nejspíše máte ve zvyku jen váš oblíbený sáčkový čaj zalít vroucí vodou a o nic dalšího se nestarat. Ale zatímco u zeleného čaje je lepší vroucí vodu nepoužívat (o čemž jsme psali v rámci našeho samostatného článku), v případě čajů černých je to naopak žádoucí. Proč tomu tak ale je? A jaká je vlastně ideální příprava, pokud chcete z černého čaje získat maximum? Na to se podíváme v rámci tohoto článku. 

Proč je voda důležitá? 

Jelikož voda tvoří naprostou většinu výsledného nálevu, je důležité upozornit na to, že dbát na její kvalitu je neskutečně důležité. O tom jsme však z velké části psali i v rámci našeho samostatného článku, ovšem podstatné je připomenout minimálně to, že rozdílný profil minerálů, které se ve vodě nacházejí, může v konečném důsledku rozhodnout o tom, jak dobře se látky obsažené v čaji extrahují a jak dobře nebo špatně bude nálev ve výsledku chutnat. Kromě toho, jakou vodu použijete, je ale důležitá rovněž také její teplota. Proč? Protože teplota vody ovlivňuje to, jak rychle a jak efektivně se látky obsažené v čaji uvolňují do vašeho šálku. A už jen kvůli tomu je potřeba na tento faktor dostatečně dbát. 

zalévání černého čaje 1-min

Jaká je ideální teplota? 

Obecně platná poučka říká, že čím teplejší vodu pro přípravu čaje použijete, tím rychleji se z čaje uvolňují látky zodpovědné za chuť a vůni výsledného nálevu. Zároveň se však hodí dodat, že čím teplejší vodu použijete, tím kratší čas extrakce může čaj vyžadovat. Pokud tak například u zeleného čaje použijete vroucí vodu a necháte jej louhovat příliš dlouho, bude čaj ve výsledku spálený, trpký a rozhodně si na něm nepochutnáte. V případě čaje černého je ale situace lehce složitější, protože černý čaj prošel výraznějším stupněm zpracování po sklizni, a proto na spálení horkou vodou není tak náchylný. Ba naopak, při zalití vroucí vodou vynikne komplexní a bohaté tělo mnohých černých čajů, a tak výsledná paleta chutí bude o poznání širší, než kdybyste použili méně teplou vodu. 

Jaký postup zvolit?

Pokud chcete připravovat černý čaj tak, jako to dělají profesionálové, existuje celá řada postupů, které můžete vyzkoušet. Asi nejjednodušší a v praxi nejpřínosnější je tzv. předehřívání konvice, které spočívá pouze v tom, že například do kvalitní litinové konvice ještě před přidáním čaje nalijete vroucí vodu a necháte ji nahřát. Konvice pak bude lépe držet teplo a čaj se posléze zvládne lépe vyluhovat. Až bude konvice po zhruba minutě až dvou nahřátá, vodu stačí vylít a následně přidat čaj a znovu jej zalít vroucí vodou. 

zalévání černého čaje 2-min

Jak dlouho čaj louhovat? 

U černých čajů platí, tak jako u všech ostatních, že základními faktory ovlivňujícími výslednou chuť je množství použitého čaje, teplota vody a délka louhování. A zatímco teplotou vody jsme se zaobírali v rámci tohoto článku, zbývající dvě proměnné pak uvádíme u všech čajů, které u nás v nabídce najdete. Když se proto podíváte například na náš populární černý čaj Ceylon Orange Pekoe, v postupu uvidíte, že doporučujeme použít 15 až 18 gramů čaje na litr vody a doporučená doba louhování je mezi 3 a 5 minutami. Tohoto receptu se však můžete, ale nemusíte držet a pokud rádi experimentujete, klidně můžete vyzkoušet pozměnit poměr vody a čaje nebo zkrátit či prodloužit délku extrakce.