Tipsy: Co jsou zač a co je na nich zajímavého

Pokud si rádi dopřejete kvalitní čaj, jistě jste již narazili na to, že skoro každý produkt má nějaké označení, jako například FTGFOP a podobně. Bezpochyby jste také museli narazit na tzv. tipsy, které se rovněž poměrně často objevují už jen v samotném názvu produktu. Co jsou ale tipsy zač? A proč jsou vlastně natolik ceněné? Na to se podíváme v rámci tohoto článku. 

Co jsou tipsy? 

Čajové lístky, které se na plantážích sbírají, jsou samozřejmě v různé kvalitě. A zatímco na výrobu méně kvalitních čajů se nejčastěji používá druhý nebo třetí list od vrchu rostlinky (méně často dokonce i čtvrtý či pátý), na výrobu těch nejkvalitnějších se používá samotný vrchol čajového výhonku. A právě ten se v angličtině označuje jako tips. Jeho unikátnost je přitom patrná na první pohled – tipsy jsou totiž obalené hebkým chmýřím a když se po sklizni zpracovávají, mají lehce odlišnou barvu než zbývající listy – při následné oxidaci totiž zlátnou, což se v případě některých čajů dokonce i objeví v názvu pod označením golden tips

tipsy 1

Proč jsou tak výjimečné? 

Čaje, které jsou vyráběné z tipsů, nebo mají minimálně vysoký podíl těchto výhonků, jsou obvykle považovány za velmi výjimečné, a proto je vyhledávají jak odborníci, tak i naprostí laici. Proč tomu tak ale je? Zejména kvůli tomu, že tipsy nabízí vyšší koncentraci vitamínů, minerálů, ale i mnohých látek zodpovědných za chuť výsledného nálevu. Proto jsou čaje z těchto vrcholových výhonků chuťově intenzivní, vyvážené a přitom neskutečně jemné. Nejvíce ceněné pak bývají obvykle tipsy z první sklizně, které jsou v některých případech dokonce nedostatkovým zbožím, vzhledem k tomu, že poptávka po nich výrazně převyšuje nabídku. Zároveň však obvykle platí, že za čaje pocházející z tipsů si budete muset lehce připlatit, neboť tipsy se obvykle musí sklízet ručně, což zvyšuje jejich náklady na výrobu. 

Jak čaje s obsahem tipsů poznáte? 

Rozhodně je na místě se v rámci tohoto článku věnovat také tomu, jak čaje s obsahem tipsů poznat, protože to není tak úplně jednoduché. Samozřejmě by bylo nejspíš nejpohodlnější, aby čaje rovnou obsahovaly slovo tips ve svém názvu. A ony obsahují, nicméně je často schované pod nějakým komplexnějším označením. Tak například v úvodu článku uvedená zkratka FTGFOP označuje tzv. Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, což je označení používané pro kvalitní černé čaje jako jsou assamy či darjeelingy, které jsou mnohdy sklízeny ručně a které mají zhruba čtvrtinový podíl tipsů. Pomyslným vrcholem mezi indickými čaji jsou pak čaje s označením STGFOP1, které mohou obsahovat i více než ¼ tipsů. Vysoký podíl těchto vrcholových výhonků pak obsahují i čaje jako Golden Monkey, Golden Needle, Silvery Needle a další.

tipsy 2

Jaké čaje vyzkoušet? 

Čaje s obsahem tipsů jsou obecně vzato sice o trochu dražší, ale rozhodně se vyplatí je vyzkoušet, protože chuťově mohou být naprosto jedinečné. Při výběru je dobré zvážit, jaké čaje máte rádi a podle toho se rozhodnout. Pokud jste například fanoušci černého čaje, určitě bychom doporučovali dát šanci třeba vynikajícímu idnickému assamu FTGFOPI Mokalbari nebo zmiňované Golden Monkey. Jestli ale chcete vyzkoušet něco nového, skvělou volbou je z našeho pohledu také jedinečný bílý Pai Mu Tan Silvery Needle