Sklizeň čaje: Jak to vypadá na plantáži?

Čaj je pro mnoho lidí neodmyslitelnou součástí každého rána. Přemýšleli jste ale někdy při jeho přípravě nad tím, jakou cestu musí takový čaj vlastně urazit, než se vůbec dostane na váš stůl? Kromě toho, že je o čajovníky potřeba v průběhu času důkladně pečovat, pěstovat je na vhodném místě a kontrolovat, je klíčovým okamžikem také sklizeň. A právě na ni se podíváme v rámci tohoto článku, kde vám řekneme více o tom, jak to vypadá na plantáži a co je potřeba dodržovat, aby byly čaje v požadované kvalitě. 

Jak se sklízí čaj? Ručně, nebo strojově?

V praxi platí, že čaj je možné sklízet dvěma způsoby – buď ručně, nebo za pomoci speciálních strojů. Strojové zpracování není až tak zajímavé a používá se zpravidla na velkých plantážích pro výrobu ne tak kvalitních čajů, protože stroje obvykle odřezávají celé větve s čajovými lístky a samozřejmě nedokáží vyřadit nevhodné čajové lístky. Mnohem zajímavější je proto ruční sklizeň, kdy obvykle dochází zároveň k předběžnému třídění čajových lístků. 

sklizeň čaje 1

Jak to vypadá na plantáži?

Na čajových plantážích se začíná pracovat v časných ranních hodinách a v den sklizně to platí dvojnásob. Na sklízení se podílí ve valné většině případů ženy, které mají na zádech bambusové košíky, do kterých sbírají lístky. V den sklizně je třeba se vyhnout všemu, co je zdrojem výrazného aroma – zaměstnanci by tak neměli kouřit, používat parfém nebo jíst extrémně aromatické jídlo, protože všechny tyto detaily mohou v konečném důsledku ovlivnit chuť čaje. V praxi průměrná sběračka dokáže za den podle dostupných údajů nasbírat mezi 16 a 24 kilogramy zelených čajových lístků. Jeden člověk během jediného dne tak vyprodukuje 4 až 6 kilogramů usušeného a zpracovaného čaje. 

Jaké lístky se sbírají? 

Výše uvedené číslo se však odvíjí z velké části od toho, jaké části čajových lístků se na dané plantáží sbírají. Existují totiž různé kvality čajových lístků a je velký rozdíl mezi tím, kdy ženy sbírají pouze vrchní pupen z každého čaje, nebo když se sbírá například prvních 5 lístků – například v rámci exportu čaje z některých zemí se můžete setkat s označeními jako:

tips, který obsahuje pouze nejmladší pupen, pročež bývá považován za nejkvalitnější. Jelikož pupeny mají zlatavou barvu, můžete narazit na označení jako golden tips nebo třeba FOP znamenající Flowery Orange Pekoe. To je případ třeba našeho China Golden Yunnan FOP

Orange Pekoe, což je první list z každého čajového keře. Ten bývá rovněž považován za velmi kvalitní a nabízí velmi rozmanitou chuť. Typickým příkladem je Ceylon Orange Pekoe, který najdete v naší nabídce.

Pekoe, což je název označující v pořadí druhý list každého čajovníku. Ten se používá nejčastěji pro výrobu čajů střední kvality a chuťově nejsou čaje tak rozmanité, ale stále mají své příznivce. 

Samozřejmě pak existují i další varianty, například třetí list se označuje jako Pekoe Souchong, ale dá se sbírat i čtvrtý a pátý. Asi není třeba se zmiňovat o tom, že chuťově tyto čaje příliš dobré nejsou a některé z nich se proto ani téměř nepoužívají pro export.

sklizeň čaje 2

Objevujte kouzla čaje s Čajovou zahradou

Když už teď víte, jakým způsobem probíhá samotná sklizeň, nic vám nebrání se pustit do objevování kouzla těchto kvalitních čajů. A s tím vám rádi pomůžeme. V naší nabídce sypaných čajů z celého světa totiž najdete desítky různých čajů, které stojí za zkoušku. Tak který vyzkoušíte nejdřív?