Ačkoliv dnes čelí obrovské popularitě zejména sáčkové čaje, je téměř bez debaty, že exkluzivnější čaje by měly být sypané, abyste z nich po chuťové stránce zvládli získat maximum. V rámci tohoto článku se proto podíváme na výběr správného sítka pro přípravu čaje a řekneme si také, jak sítko ideálně používat.
Jak se sítko používá?
Mnoho lidí žije v domnění, že když máte doma sítko, je dobrý nápad přímo do něj vložit čaj a následně ho zalít horkou vodou, nechat chvíli louhovat a pak sítko jednoduše odstranit. Ani to ale není úplně ideální postup, protože čajové lístky nemají v takovém případě, stejně tak jako u čajových sáčků, příliš mnoho prostoru proto, aby do vody uvolnily veškeré účinné látky. Vůbec nejlepší je totiž nechat lístky louhovat například ve skleněné nebo litinové konvici, o kterých jsme také psali celý samostatný článek. Až se čaj bude louhovat dostatečně dlouho, je pak žádoucí ho s pomocí sítek pouze slít do přichystaných šálků. Tak bude mít čaj dostatek prostoru uvolnit veškeré aromatické a chuťové vlastnosti, které v sobě ukrývá.
Jaká sítka existují?
Pokud jste četli náš článek o sáčkových čajích, pravděpodobně jste zaznamenali, že jedním z problémů tohoto způsobu přípravy čaje je kromě nedostatečného prostoru pro vyluhování všech látek obsažených v čaji také to, že se sáčky často vyrábí z určitého množství plastů, které se pak uvolňují do vašeho čaje. A kromě toho, že mohou negativně ovlivnit chuť, se také spekuluje o potenciálním dopadu na naše zdraví. Pokud si budete vybírat sítko na sypaný čaj, pravděpodobně narazíte na některý z následujících materiálů:
Plast - plastová sítka jsou zpravidla nejlevnější, ale samozřejmě mají stejný problém, jako v případě čajových sáčků. Mohou ovlivňovat chuť čaje a zároveň uvolňovat mikroplasty, takže na opravdu exkluzivní čaje je spíše nedoporučujeme.
Nerez - nerezová sítka, jako například naše sítko Duo, nabízí obvykle snadnou údržbu a dlouhou životnost, přičemž jejich cena není vůbec vysoká. Vzhledem k tomu, že nerez ale může při delším louhování ovlivňovat chuť čaje, doporučujeme nerezová sítka spíše jen na slévání.
Bambus - pokud patříte mezi zastánce tradičních způsobů přípravy, je určitě dobrou volbou pro slévání čajů bambusové sítko. Bambus během slévání nijak neovlivní chuť čaje, ovšem jeho životnost není zdaleka tak vysoká jako u nerezových sítek. Je potřeba se o ně také důkladněji starat.
Bavlna - poslední poměrně populární možností jsou také sítka bavlněná, kde je ovšem dobré dbát na to, aby byly vyrobeny z nebělené bavlny. Bavlněná sítka je obvykle potřeba po každém použití řádně umýt a i přesto je třeba počítat s tím, že pravděpodobně po čase dojde ke změně jejich barvy. Vzhledem k nízké pořizovací ceně však není problém je pravidelně vyměňovat.
Jaké sítko je nejlepší?
Pokud chcete čaj pouze slávat, nejlepší možností je podle nás sítko nerezové, jako například naše sítko Duo nebo Trio Helsinky. S tímto sítkem totiž zvládnete bez problémů připravovat nejrůznější druhy čajů a jelikož neabsorbuje jejich pachy, nebudou v čaji při rychlém slévání obsaženy žádné nežádoucí chutě či vůně. A když už si budete vybírat své nové sítko, nezapomeňte si do košíku přidat také nějaké ty kvalitní sypané čaje. Bez ohledu na to, zda preferujete černé, bílé, nebo třeba žluté čaje, v naší široké nabídce si dokáže vybrat snad každý.