Ruční pákový kávovar: Má smysl ho pořídit?

Máte rádi malé, ale chuťově velmi intenzivní espresso s lahodnou cremou? Pak si asi nejvíce pochutnáte, když si tuhle kávu objednáte v nějaké dobré kavárně. Jenže jak si ho vyrobit doma, když nechcete pořizovat přístroje za desítky tisíc korun? Řešením může být elegantní ruční pákový kávovar, který sice dnes již není tak populární, ale kávu připraví famózní. Pojďme se podívat na to, jaké má výhody i jak se vlastně používá. 

Jak vypadá ruční kávovar? 

Ruční pákový kávovar může být pro řadu lidí velkou neznámou, protože dnes je téměř nemožné se s ním setkat. V kavárnách mají samozřejmě kávovary automatické, zatímco na domácí použití mnoho lidí preferuje automatické či kapslové kávovary, které jsme srovnávali v samostatném článku. Ruční pákový kávovar je však pomyslným předchůdcem dnešních pákových kávovarů, protože funguje zcela bez elektřiny a jen za pomoci ručního stlačování speciální páky dochází k vyvinutí tlaku, který dá vzniknout prvotřídnímu šálku espressa.

pákový kávovar 1

Proč stojí za zkoušku? 

Ruční pákový kávovar může na první pohled působit jako už překonaný vynález. Nenechte se však zmást, má totiž stále co nabídnout. Tak například i bez elektřiny dokáže vyvinout tlak vody podobný moderním přístrojům a káva z něj je tak naprosto fantastická. Kromě toho je však skladný, snadno se ovládá a ve srovnání s pákovým kávovarem stojí zlomek ceny. I když samozřejmě úplně levně nevychází, jakmile ochutnáte to skvělé espresso s lahodnou cremou, které dokáže tento kávovar připravit, nebudete svého nákupu litovat. Zároveň, pokud máte kávu a práci s ní opravdu rádi, vám takový ruční pákový kávovar poskytne spoustu možností pro experimentování. Můžete si hrát s délkou extrakce, hrubostí mletí kávy a celou řadou dalších faktorů. 

Příprava kávy ručně 

Že ruční příprava kávy zní trochu jako noční můra? Tak to budete nejspíš příjemně překvapeni, protože jakmile si na ruční pákový kávovar zvyknete, zjistíte, že je vlastně neskutečně intuitivní na ovládání a příprava kávy nezabere zbytečně mnoho času. Samotný postup by pak měl vypadat následovně: Vždy budete potřebovat kvalitní a čerstvě mletou kávu, o jejíž důležitosti jsme psali v rámci samostatného článku na našem blogu

Celý kávovar je vhodné před použitím prolít teplou vodou a když už budete v tom, můžete si i nahřát šálek. Pak už stačí jen kávu umístit do nahřátého portafiltru, použít tamper, o kterém jsme také psali předchozí článek. No a jakmile máte hotový tento krok, zbývá už jen nechat kávu smíchat s vodou. K tomu u některých modelů ručních kávovaru dochází automaticky, u jiných je například potřeba lehce manipulovat s pákou kávovaru. Pak už stačí jen chvíli vyčkat, aby došlo ke správné extrakci kávy a následně nezbývá nic jiného, než stačit páku kávovaru směrem dolů (tento bod se může opět lišit v závislosti na modelu, protože některé modely jsou o něco komplikovanější a mají například dvě páky místo jedné). Spolu se stlačením páky by vám však měla do šálku začít vytékat i čerstvá káva se zmiňovanou cremou, která je pro dobré espresso tolik charakteristická. 

pákový kávovar 2-min

Nezapomeňte na dobrou kávu 

Pro ruční pákový kávovar přitom platí naprosto stejné pravidlo jako pro kteroukoliv další metodu přípravy – pokud nemáte kvalitní a čerstvá kávová zrna, dobrou kávu zkrátka a dobře nepřipravíte. U nás na eshopu naštěstí máme celou řadu čerstvých káv z celého světa, z nichž si můžete vybírat. Do automatických i pákových kávovarů se přitom hodí třeba naše káva nazvaná jednoduše Espresso