Vědecký tým navíc zjistil, že větší citlivost k hořké chuti je spojená s nižší pravděpodobností alkoholismu. „Naše geny ovlivňující chuť hrají částečnou roli v tom, kolik čaje, kávy nebo alkoholu pijeme. To, že preferujeme víc čaj, může být způsobeno faktem, že je na nás káva příliš hořká,“ řekl vědec Jue Sheng Ong pro Guardian. Tým čerpal informace z databáze genetických informací více než 400 tisíc lidí ve věku od 37 do 73 let.
Dalšími faktory při výběru mohou být věk, pohlaví, obsah kofeinu v kávě a čaji a způsob, jakým naše tělo kofein zpracovává. Velkou roli také hrají kulturní aspekty. Podle jiných statistik totiž vypije až 60 procent světové populace alespoň jeden šálek kávy denně, ať už jsou geny jakékoliv.
Zjistěte o čaji víc...
>> Ochucené čaje: Na co si dát pozor a jak se při výběru nespálit
>>Na vzácném žlutém čaji si pochutnávali čínští císaři a teď můžete i vy
>>Umění japonských litinových konvic dobře a dlouho slouží i zdobí