Přestože čaj darjeeling zná pravděpodobně každý milovník černých čajů, ve skutečnosti to není tak, že by tento unikátní nápoj produkoval jen jediný producent pěstující na jediné plantáži Darjeelingu. Namísto toho v každém z čajových regionů působí celá řada různých čajových zahrad, které mají svá vlastní specifika, najímají své zaměstnance a mají častokrát i specifické přístupy k pěstování čaje. My už jsme vás v předchozích článcích informovali například o zahradách Ambootia, North Tukvar nebo Mim, ovšem pro tento článek jsme si vybrali zahradu Puttabong, která je ze všech nejstarší.
Co je Puttabong zač?
Jak jsme již nastínili v úvodu, Puttabong je vůbec nejstarší čajová zahrada v oblasti Darjeelingu. V roce 1852 ji založil britský průkopník čajového pěstování Dr. Campbell a další čajové zahrady postupně následovaly. Kromě toho má však Puttabong ještě další nej - jedná se totiž o jednu z největších čajových zahrad v regionu a rozkládá se na asi 4,3 km čtverečních, z nichž více než 430 hektarů zabírají přímo čajové plantáže. Zahrada zaměstnává bezmála 1500 pracovníků, kterým poskytuje bydlení i zdravotní péči a jednalo se o první zahradu, která získala v oblastech výroby, pěstování i prodeje mezinárodně uznávanou certifikaci ISO 9002:2008 označující normu pro zajištění kvality. Zároveň byste měli vědět, že Puttabong patří stejnému majiteli, jaký vlastní i zahrady North Tukvar, o kterých jsme psali v samostatném článku. Je jím společnost Jay Shree Tea, která patří k největším světovým producentům čaje a vlastní hned 22 zahrad napříč Indií a Afrikou.
Jakou chuť očekávat?
Plantáže čajové zahrady Puttabong místy sahají až do nadmořské výšky bezmála 2000 metrů a čaj tak roste v opravdu vysokohorských oblastech. Díky tomu nabízí i jedinečný chuťový profil, ve kterém se mísí lehce bylinková chuť se svěžími tóny květin i ovoce. Lístky jsou podlouhlé a poměrně světlé, což se následně promítá i do toho, že samotný nálev čaje je světlý, vyvážený a lehký. To je ostatně charakteristické i pro mnohé další první sklizně čajů spadajících do kategorie létajících čajů, které pochází z letošní sklizně a nabízí opravdu jedinečné chuťové profily. Více jsme o těchto čajích psali v našem samostatném článku.
Jaké vyzkoušet?
Pokud vás láká čaj z plantáží Puttabong vyzkoušet, máte v naší nabídce na výběr z hned několika různých produktů. My bychom určitě doporučovali sáhnout po India Darjeeling Puttabong FF, kde písmena FF označují, že se jedná o čaj z první sklizně (jedná se o zkratku anglických slov first flush). Jeho květinové aroma a jedinečná chuť je totiž jako stvořená jak pro zapálené čajové nadšence, tak i pro běžné konzumenty. Tato proslulá plantáž ovšem produkuje i čaje zelené, jakým je například India Darjeeling Puttabong Green, který nabízí velmi světlý nálev a jemný chuťový profil s náznakem bylinek.
Pokud jde o přípravu tohoto darjeelingu, určitě není od věci se pokaždé podívat, co doporučuje konkrétní prodejce na etiketě čaje. Obecně však platí, že čaje z první sklizně nemusíte nutně zalévat vroucí vodou, jak bývá u černých čajů obvyklé, ale můžete klidně použít i vodu o teplotě do 85°C, čímž můžete lehce pozměnit chuťový profil čaje. Ideální je použít 1 gram čaje na každých 100 ml vody a pro začátek můžete čaj vyzkoušet louhovat 2 až 4 minuty. Následně je možné použité množství čaje i délku louhování upravit na základě vašich vlastních preferencí.