Když se řekne puerh, mnoho lidí si vybaví poměrně hutný a chuťově značně specifický černý čaj, který se sice mnohdy doporučuje pro údajný vliv na hubnutí, ale rozhodně to není žádný chuťový zážitek. Pokud jste si tohle mysleli i vy, v tomto článku se vás pokusíme přesvědčit o opaku a to prostřednictvím čaje Puerh Ya Bao, což jsou nesmírně kvalitní čajové pupeny zeleného čaje z vyhlášené provincie Yunnan. Pojďme se na tento čaj podívat zblízka.
V čem je jedinečný?
Pokud o puerhu jako takovém slyšíte poprvé, doporučujeme nejprve prostudovat náš samostatný článek o puerhu, který vám dá rozhodně lepší úvod do této problematiky. Pro kontext se však hodí shrnout, že puerh je druh čaje procházející tzv. dodatečnou fermentací spočívající v tom, že se již de facto hotový a usušený čaj ještě jednou napaří a následně třeba slisuje do tvaru nějaké cihly nebo jiného tvaru - podívat se pro inspiraci můžete třeba na naši nabídku puerhů. Obvykle se přitom puerh vyznačuje tmavou barvou nálevu a komplexní chutí s hutnými náznaky zemitosti i kouře. A náš Puerh Ya Bao je naprosto jedinečný právě v tom, že je úplně jiný. Je to čaj vzniklý pouze z čajových pupenů, tedy té nejprestižnější části každého čajovníku, což se zákonitě podepisuje i na chuti. Sklizeň pupenů probíhá v provincii Yunnan každoročně jen jednou a to nejčastěji kolem února. Navíc je nutné taky dodat, že se jedná o speciální varietu čajovníků, která je pěstovaná speciálně pro výrobu puerhů. Jedná se tak o unikátní čaj, kterého se každoročně produkuje jen velmi omezené množství.
Chuť puerh ya bao
Puerh ya bao má neskutečně komplexní a přitom lehký chuťový i aromatický profil. Po přičichnutí k čajovým pupenům ucítíte příjemně nasládlou vůni s náznakem třešní, dřeva i bylinek jako je šalvěj. Vhodnou přípravou získáte světlý nálev, který bude podle množství použitých čajových pupenů buď bílý, nebo lehce nažloutlý. V chuti se pak mísí decentní náznaky jemného kopřivového čaje s dalšími bylinkami a květinami. V ústech po dopití poměrně dlouho zůstává příjemně nasládlá chuť.
Jak si ho připravit?
Ačkoliv čajové pupeny obecně představují poměrně drahý a zároveň exkluzivní produkt, na jejich přípravě většinou nemáte co zkazit. Narozdíl od klasických zelených čajů nejsou téměř vůbec náchylné na přelouhování, ale stejně jako ony vydrží i více různých nálevů. V případě našeho Puerh Ya Bao doporučujeme na každý půllitr vody použít 5 až 6 gramů čajových pupenů. Vodu se nebojte použít klidně vroucí a podle našeho doporučení je ideální čaj louhovat mezi dvěma a třemi minutami v závislosti na tom, jak intenzivní nálev máte rádi. Tímto způsobem lze připravit klidně i dva až tři nálevy, přičemž pokaždé můžete v čaji cítit lehce odlišné chuťové nuance.
Jaký doporučujeme vybrat?
Pokud vás čajové pupeny zaujaly, určitě doporučujeme vyzkoušet náš zmiňovaný Puerh Ya Bao, který je po chuťové stránce opravdu jedinečný. A když už budete nakupovat na našich stránkách, můžete do košíku přidat i některý další produkt třeba z naší nabídky puerhů, ať máte k dispozici i dobrý produkt pro srovnání. A pokud jste spíše na kávu, nezoufejte, u nás si můžete vybrat i z desítek čerstvých arabik z celého světa.