Proč by ve vašem pákovém kávovaru neměl chybět puck screen?

Domácí příprava kávy nabízí celou řadu různých možností. Pokud vás neláká si s každým šálkem vyhrát k dokonalosti, nejspíše se spokojíte s jednoduchými a intuitivními nástroji, jakými jsou kupříkladu moka konvičky. Jestli však chcete kávu dovést k dokonalosti, určitě se neobejdete bez pákového kávovaru. Ten je však co se obsluhy týče poměrně náročný a budete bezpochyby potřebovat třeba tamper, kterému jsme se věnovali v jednom z našich předchozích článků. Kromě něj ale může přijít hod rovněž tzv. puck screen, o kterém bude dnešní příspěvek. 

Co je to puck screen?

Pokud jste ve světě kvalitní kávy prozatím spíše nováčcí, nemusí vám puck screen na první pohled úplně nic říkat. Jedná se ovšem o jemné sítko kruhového tvaru. To má pak naprosto intuitivní použití – umisťuje se na napěchovanou kávu do portafiltru před tím, než se zmiňovaná páka vůbec zasune do kávovaru. Voda, která pak bude z kávovaru vytékat, přijde logicky ze všeho nejdříve do kontaktu s tímto kovovým kolečkem a až poté se dostane do kontaktu s kávou. A právě to přináší celou řadu výhod pro výsledný šálek kávy. 

puck screen 1

Proč ho používat?

Na tom, že káva přijde nejprve do kontaktu s kovovým kolečkem a až poté s kávou, se vám nemusí zdát nic až tak přelomového. Ve skutečnosti ale puck screen zajišťuje naprosto zásadní věc, a sice rovnoměrnou distribuci vody na mletou kávu. Když puck screen nepoužíváte a vaše pěchování kávy ještě není úplně bezchybné, může docházet k tomu, že voda bude protékat některými místy více než jinými. A to pak samozřejmě vede k tomu, že káva je místy přeextrahovaná a místy naopak k extrakci došlo jen minimálně. A právě tento nedostatek řeší puck screen, se kterým dosáhnete chuťově vyváženého šálku. Jedná se přitom o investici, která vyjde řádově na pár stovek korun a přitom při správné údržbě vydrží roky. 

Vyplatí se pákový kávovar? 

Puck screen je sice levný a velmi efektivní, avšak skvěle ilustruje, jak náročná může být péče o pákový kávovar a příprava kávy v něm. Kromě vysokých nákladů na pořízení pákového kávovaru se budete muset připravit také na časově náročnou údržbu, nutnost dokoupení dalšího vybavení jako je třeba tamper, trychtýř na portafiltr, nástroje pro distribuci kávy a další drobné vybavení, které v konečném důsledku může vyjít na další tisíce korun. Pokud vám však časová a finanční náročnost nevadí, odměnou vám může být prvotřídní šálek kávy a baristické umění, se kterým se samozřejmě neztratíte například pokud si budete chtít otevřít vlastní kavárnu. 

puck screen 2

Existuje jednodušší řešení? 

Pokud vás pákový kávovar sice láká, ale dobře víte, že na přípravu kávy a údržbu kávovaru nebudete mít ani zdaleka tolik času, kolik byste si přáli, nemusíte si zoufat. Skvělým řešením, které stojí zlomek ceny, nevyžaduje žádnou dodatečnou investici ani náročnou údržbu, jsou totiž naše moka konvičky Venezia, které jsou navíc designově opravdu vyladěné. Samozřejmě, že si s kávou nebudete moct vyhrát tolik jako u pákového kávovaru, ale na druhou stranu stále ve výsledku dostanete silnou kávu o relativně malém objemu, která bude chutnat skvěle nejen samotná, ale i v řadě různých kávových receptů, kde rovněž figuruje espresso. A když si do nich nakoupíte i některou z našich čerstvých arabik z celého světa, uvidíte, že výsledný šálek kávy bude fantastický.